De ce nu e bine să spălaţi carnea de pui înainte de a o găti

Spălarea cărnii crude de pui înainte de preparare este o practică foarte nocivă şi creşte riscul de intoxicaţii alimentare.
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce nu e bine să spălaţi carnea de pui înainte de a o găti

Potrivit specialiştilor din Marea Britanie, spălarea cărnii crude de pui înainte de preparare este o practică foarte nocivă şi creşte riscul de intoxicaţii alimentare.

De ce nu trebuie să speli carnea de pui înainte de a o găti. Obiceiul banal îți poate afecta sănătatea

În urma unui sondaj online la care au participat 4500 de adulţi din Marea Britanie, s-a constatat că 44% dintre aceştia spălau carnea inainte de preparare.

Când li s-a spus că această practică răspândeşte bacteria campylobacter (care afectează anual aproape 300.000 de englezi) pe mâini, pe suprafeţele de lucru, pe haine şi pe echipamentul de gătit, doar 22% aveau habar de aşa ceva.

„Spălatul cărnii crude de pui este o practică comună[…] Le recomandăm oamenilor să nu o mai spele și încercăm să îi facem pe aceștia să conștientizeze riscul bacteriei campylobacter[…] Campylobacter este o problema serioasă. Această poate cauza boli serioase și chiar și moartea”, a atras atenția expertul.

Pe lângă faptul că n-ar trebui să speli carnea de pui, experții recomandă ca aceasta să fie pregătită după alte alimente, precum fructe și legume și ar trebui folosit un tocător doar pentru carnea crudă. De asemenea, înainte de pregăti carnea, ar trebui să-ți speli mâinile cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde.

Renunţând la spălarea cărnii crude, riscul de răspândire scade simţitor, iar prin tratarea termică a alimentului această bacterie este distrusă.

Păsările de curte sunt principalii purtatori ai bacteriei. Simptomele intoxicaţiei provocate de această bacterie includ diaree, dureri de stomac, crampe, febră şi starea generală de rău.

Citește și: Cât rezistă carnea de pui la frigider sau congelator?

Sursa: dailymail.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”