De ce femeile în vârstă fac mai puţin sex: factori care scad libidoul

Femeile aflate în perioada menopauzei nu mai sunt atât de active sexual, dar acesta nu este singurul motiv.
  • Publicat:
De ce femeile în vârstă fac mai puţin sex: factori care scad libidoul
FOTO: 123rf.com / De ce femeile în vârstă fac mai puţin sex: factori care scad libidoul

Odată cu înaintarea în vârstă, femeile au tendinţa de a face mai puţin sex, mai ales că nu mai găsesc aceeaşi plăcere în actul sexual ca în tinereţe. Până acum, studiile au explicat aceste obiceiuri şi şi-au îndreptat atenţia către schimbările care apar în timpul şi după menopauză. Dar care sunt ceilalţi factori care scad apetitul sexual?

Cercetările arată în mod repetat că femeile îşi pierd interesul pentru sex şi nu mai simt aceeaşi plăcere în special în perioada menopauzei. Un studiu din 2015 publicat în Jurnalul de Endocrinologie din Nordul Americii a ajuns la concluzia că disfuncţia sexuală creşte odată cu vârstă şi este prevalentă în rândul femeilor aflate la menopauză. Acelaşi studiu arată că 42% dintre femeile care ajung la menopauză se confruntă cu simptomele disfuncţiei sexuale, iar după 8 ani, procentul a ajuns la 88%. Medicii tind să se concentreze pe aspectele psihologice, ca uscăciunea vaginală şi schimbările la nivelul estrogenului, aspecte care fac ca actul sexual să fie mai dificil sau mai puţin plăcut în timpul menopauzei. Cu toate astea, aceştia nu sunt singurii factori care au un impact important asupra libidoului.

O nouă cercetare condusă de o echipă de cercetători britanici ai Universităţii Sussex în Brighton, ai Universităţii din Londra şi a Universităţii din Sydney, Australia, arată că viaţa sexuală a multor femei suferă un declin odată cu înaintarea în vârstă din cauza factorilor de stres psihologic şi psihosociali pe care nu îi pot controla. Descoperirile, care apar în jurnalul Menopauzei, au la bază datele a 4,418 femei cu media de vârstă 64, toate fiind chestionate în privinţa vieţii sexuale şi a sănătăţii sexuale.

Sănătatea nu este singurul factor care afectează sexul

Femeile care au răspuns întrebărilor din chestionat cu privire la nivelul activităţii sexuale au fost nevoite totodată să menţioneze şi motivele pentru care nu sunt active sexual sau sunt mai puţin active sexual. Din datele obţinute cercetătorii au observat că 65.3% dintre respondente aveau un partener romantic, în timp de 22.5% susţineau că erau active sexual. De-a lungul timpului, răspunsurile au început să se schimbe în privinţa femeilor care au declarat că sunt active sexual, motivul fiind disconfortul pe care îl simţeau. Pe de altă parte, unele dintre ele nu mai aveau parteneri şi erau văduve.

Factori care scad libidoul

Pe lângă faptul că nu aveau un partener, multe femei s-au declarat compleşite de responsabilităţile de familie. Printre factorii care le influenţează viaţa sexuală, respondentele au menţionat:

  • faptul că partenerul suferă de o afecţiune medicală care le afectează libidoul
  • partenerul suferă de disfuncţie sexuală
  • femeia poate suferi de anumite probleme de sănătate
  • apar simptomele fizice ale menopauzei

Pe lângă acestea, multe dintre femei au menţionat şi problemele din relaţie pe care le au cu partenerul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”