Ce legătură este între bolile de rinichi şi hipertensiunea arterială?

Atenţie - hipertensiunea arterială trebuie ţinută sub control şi tratată nu doar din cauza riscului apariţiei unui infarct sau a unui accident vascular cerebral
25.04.2020
Ce legătură este între bolile de rinichi şi hipertensiunea arterială?

Aparent nu am zice că ar exista legături între bolile rinichilor şi hipertensiunea arterială. În anul aceasta, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, specialiştii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti au vorbit despre importanţa păstrării tensiunii arteriale în limite normale căci hipertensiunea arterială afectează rinichii, fiind, alături de diabetul zaharat, printre cei mai importanţi factori de risc pentru boala cronică de rinichi (BCR).

Boală cronică de rinichi se defineşte atunci când în structura sau funcţiile rinichilor apar anomalii care au o durată mai mare de 3 luni şi influenţează starea de sănătate, evoluând progresiv către insuficienţă renală.

România suferă (şi) de rinichi

Din păcate în ţara noastră, bolile de rinichi reprezintă o problemă de sănătate importantă, afectând un procent de circa 11% din pacienţi. Depistarea bolilor de rinichi în stadii incipiente ar reduce numărul pacienţilor ce vor suferi complicaţii.

După 65 de ani, creşte riscul apariţiei bolilor de rinichi

Conform datelor publicate de Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unul din 5 bărbaţi şi una din 4 femei cu vârste cuprinse între 65 şi 74 de ani suferă de boală cronică de rinichi.
„În stadiile incipiente, pacienţii sunt cel mai frecvent asimptomatici, ceea ce face din boala cronică de rinichi o patologie subdiagnosticată. Prevalenţa bolii cronice de rinichi este în continuă creştere la nivel global, aceasta reprezentând un factor de risc adiţional pentru bolile cardiovasculare”, spune dr. Delia Timofte, medic primar nefrologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Cel mai nou articol Video:
Diana Stănculeanu, psihoterapeut: cum abordăm anxietatea prelungită
Recomandări:
De ce pocnesc oasele – boala responsabilă apare la peste 50% din populație!
De ce pocnesc oasele – boala responsabilă apare la peste 50% din populație!
Primul transplant cardiac din 2022 în România
Primul transplant cardiac din 2022 în România