Bolnavii de schizofrenie nu cunosc toate variantele de tratamente disponibile

Un nou studiu arată că o treime dintre psihiatri (34%) amână să discute cu pacienţii lor, care suferă de schizofrenie, toate opţiunile terapeutice disponibile.
  • Publicat:
Bolnavii de schizofrenie nu cunosc toate variantele de tratamente disponibile

Schizofrenia este o tulburare cronică şi complexă a creierului, cu simptome care pot fi acute, care pot crea dizabilităţi şi pot afecta  viaţa de zi cu zi a pacientului. Prevalenţa bolii este similară în întreaga lume – aproximativ o persoană din 100 va fi afectată de schizofrenie înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, iar bărbaţii sunt mai predispuşi să sufere de această afecţiune.

Nu se cunosc cauzele exacte ale apariţiei schizofreniei însă se presupune că o combinaţie de factori, genetici sau care ţin de mediu, acţionează împreună şi generează această afecţiune. 

Printre simptomele schizofreniei se numără halucinaţiile, delirul, lipsa unui răspuns de ordin emoţional, retragerea din viaţa socială/depresia, apatia şi lipsa de motivaţie sau iniţiativă.

Un  nou studiu realizat de compania farmaceutică Jenssen arată că o treime dintre psihiatri (34%) amână să discute cu pacienţii lor, care suferă de schizofrenie, toate opţiunile terapeutice disponibile. De asemenea, studiul a mai indicat şi faptul că 22% dintre psihiatri limitează discuţiile cu privire la opţiunile terapeutice pentru a nu afecta stabilitatea relaţiei pe care o au cu cei pe care îi tratează, un aspect considerat important de peste 80% dintre cei intervievaţi.

Un studiu desfăşurat în anul 2016, la care au participat 166 de pacienţi care suferă de schizofrenie, a evidenţiat faptul că mai mult de un sfert dintre participanţi (27%) nu considerau că au fost informaţi despre toate opţiunile terapeutice şi un procent similar (23% dintre aceştia) nu erau mulţumiţi de medicaţia care li se administra în mod curent.

Este esenţial ca pacienţii care trăiesc cu schizofrenie să primească informaţiile de care au nevoie pentru a-şi gestiona optim afecţiunea şi pentru a avea cele mai mari şanse de a-şi trăi viaţa din plin. Acest lucru presupune şi să fie informaţi despre diversele opţiuni terapeutice, cu avantajele şi dezavantajele fiecăreia’’, spune Dr. Sorin Pletea, Şef al Secţiei Clinice de Psihiatrie numărul 14 din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia”.

„Principala dificultate cu care se confruntă mare parte dintre pacienţii care trăiesc cu schizofrenie este că fie nu cunosc opţiunile terapeutice, fie nu le înţeleg. Discuţiile deschise între profesioniştii din domeniul sănătăţii şi pacienţii acestora sunt esenţiale în procesul decizional’’, adaugă Ştefan Bandol, Preşedintele Asociaţiei ARIPI.

Rezultatele studiului evidenţiază, totuşi, o perspectivă optimistă a psihiatrilor în ceea ce priveşte viitorul propriilor pacienţi care suferă de schizofrenie: 85% dintre psihiatri sunt de părere că pacienţii care continuă tratamentul pot menţine relaţii interpersonale funcţionale, iar 71% cred că pacienţii care continuă tratamentul vor putea avea o viaţă normală.

Studiul a reunit  347 de psihiatri din Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, Ungaria, Suedia şi Turcia. Medicii care au participat la studiul online aveau o experienţă de practică între 3 şi 35 ani şi trataseră lunar cel puţin 20 de pacienţi care trăiesc cu schizofrenie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”