1 din 3 persoane va suferi o afecţiune a creierului pe parcursul vieţii

Tulburările neurologice au constituit în 2015 cea mai importantă cauză a anilor de viaţă afectaţi de dizabilitate şi a doua cea mai mare cauză de deces global.
  • Publicat:
1 din 3 persoane va suferi o afecţiune a creierului pe parcursul vieţii
1 din 3 persoane va suferi o afecţiune a creierului pe parcursul vieţii, foto 123rf.com

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative din România (APAN) a anunţat printr-un comunicat de presă că se va alătură demersurilor realizate la nivel european de către EAN (European Academy of Neurology),  EBC (European Brain Council) şi EFNA (Federaţia Europeană a Asociaţiilor Neurologice) pentru creşterea semnificativă a eforturilor globale adresate sănătăţii creierului.

Pe 17 septembrie a fost lansată la nivel european, printr-o acţiune comună a principalelor instituţii reprezentative din domeniul neurologiei, EAN, EBC şi EFNA,  o scrisoare deschisă adresată liderilor Uniunii Europene în vederea creşterii priorităţii neurologiei şi sănătăţii creierului în politicile UE şi luării de măsuri concrete pentru a contracara povara din ce în ce mai mare a afecţiunilor creierului.

O treime din populaţie se va lupta cu o afecţiune a creierului

Se ştie din studiile realizate de către European Brain Council –  cel puţin 1 din 3 persoane va suferi o afecţiune a creierului pe parcursul vieţii, cu un cost total al sănătăţii creierului estimat la 800 de miliarde de euro pe an, doar în Europa – mai mult decât costul total al principalelor boli combinate (cancer, boli cardiovasculare şi respiratorii, diabet zaharat). Grupul de studiu al ‘The Global Burden of Disease’ a constatat că tulburările neurologice au constituit în anul 2015 cea mai importantă cauză a ‘disability adjusted life years’ (anilor de viaţă afectaţi de dizabilitate) şi a doua cea mai mare cauză de deces global, respectiv 16,8%. Afecţiunile cerebrale sunt cele mai răspândite boli invalidante şi împovărătoare în rândul bolnavilor cu boli necontagioase (non-communicable diseases NCD) din populaţia europeană. Există dovezi, de asemenea, că cercetarea creierului are cel mai mare potenţial în ceea ce priveşte rentabilitatea investiţiilor, depăşind cu mult randamentul în orice altă zonă. Prin urmare, este important ca sănătatea creierului să primească o atenţie mult mai mare din partea noii Comisiei Europene şi a Parlamentului.

Scrisoare deschisă pentru Sănătatea Creierului

  • „Către Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
  • Comisarul desemnat pentru sănătate, Stella Kyriakides
  • Comisarul desemnat pentru inovaţie şi tineret, Mariya Gabriel
  • Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli
  • Membrii comitetelor ENVI şi ITRE din cadrul Parlamentului European
  • Preşedinţii grupurilor politice ale Parlamentului European

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă societăţile noastre în curs de îmbătrânire este prevalenţa şi povara din ce în ce mai mare a bolilor necontagioase. Considerăm că este necesară o acţiune la nivelul UE pentru prevenirea bolilor şi promovarea unui stil de viaţă sănătos, susţinut de un cadru pentru combaterea bolilor necontagioase, care să asigure un acces echitabil la servicii medicale de înaltă calitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”