Seminţele de dovleac, bune pentru constipaţie şi paraziţi intestinali. Ce alte beneficii mai au

Seminţele de dovleac sunt extrem de sănătoase, motiv pentru care nu ar trebui să lipsească din mesele şi gustările zilnice.
  • Publicat:
Seminţele de dovleac, bune pentru constipaţie şi paraziţi intestinali. Ce alte beneficii mai au
FOTO: shutterstock / Seminţele de dovleac îmbunătăţesc calitatea spermei. Ce alte beneficii mai au

Dovleacul este unul dintre acele alimente care pot fi consumate sub diferite forme, iar seminţele de dovleac puse la uscat întotdeauna erau una dintre marile plăceri ale copilăriei care îşi meritau aşteptarea.

Seminţele de dovleac conţin grăsimi sănătoase, proteine şi o cantitate mică de calorii.

De asemenea, sunt bogate în nutrienţi şi pot fi integrate cu uşurinţă ca gustări sau în preparatele pentru mesele principale.
 

Seminţele de dovleac, bogate în magneziu şi alte minerale

Seminţele de dovleac sunt o sursă ideală de magneziu, mangan, fier, zinc şi cupru. Magneziul ajută la îmbunătăţirea somnului şi dispoziţiei, în timp ce manganul joacă un rol important în producţia de colagen şi asigură sănătatea pielii şi a oaselor. Fierul şi cuprul sunt implicate în producţia de energie şi, totodată, fierul ajută la transportarea oxigenului către celulele din corp. Zincul, pe de altă parte, susţine imunitatea, sănătatea pielii şi a vederii.

Sunt bogate în antioxidanţi

Pe lângă minerale, seminţele de dovleac conţin şi antioxidanţi, inclusiv carotenoide şi vitamina E. În plus, pe lângă reducerea inflamaţiilor, antioxidanţii ajută la prevenirea îmbătrânirii premature şi apariţiei bolilor cronice.

Conţin grăsimi benefice

Seminţele de dovleac sunt una dintre sursele principale de acizi graşi omega-3, numiţi acizi alfa-linolenici sau ALA. Printre beneficiile acestora se numără protecţia împotriva bolilor cardiovasculare şi lupta împotriva inflamaţiilor.

Controlează glicemia

Pentru că sunt scăzute în carbohidraţi şi bogate în proteine, cercetările sugerează că seminţele de dovleac ajută la protejarea împotriva diabetului de tip 2 şi reducerea complicaţiilor precum îmbunătăţirea insulinei şi protejarea organelor împotriva consecinţelor diabetului.

Susţin sistemul imunitar

Pe lângă zinc şi fier, ambele vitale pentru funcţionarea imunităţii, seminţele de dovleac posedă şi proprietăţi antifungice şi antivirale. De asemenea, nu sunt deloc un declanşator comun al alergiilor şi intoleranţei.

Îmbunătăţesc calitatea spermei

Cercetările arată că atât seminţele de dovleac, cât şi uleiul din seminţe de dovleac protejează sănătatea prostatei. Conţinutul de zinc ajută la îmbunătăţirea fertilităţii masculine, mai ales că un nivel scăzut de zinc se află în strânsă legătură cu reducerea calităţii spermei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”