Avocado, aliatul împotriva grăsimilor rele

Avocado este un aliment cu multiple beneficii pentru sănătate. Descoperă cât de benefic este pentru scăderea colesterolului!
  • Publicat:
Avocado, aliatul împotriva grăsimilor rele
FOTO: 123rf.com

Avocado este unul dintre cele mai populare fructe, iar asta datorită beneficiilor pe care le are atât pentru sănătate, cât şi în dietă. Îl regăsim în numeroase reţete şi din fericire poate fi consumat după gustul fiecăruia, în salate, ca guacamole sau chiar ca sos pentru paste. Mulţumită propietăţilor sale, acest fruct minune este ideal pentru persoanele care întâmpină probleme legate de nivelul colesterolului, legătura dintre cele două fiind foarte strânsă.

Avocado, un pachet de nutrienţi

Lista ”superalimentelor” nu este tocmai lungă, dar din fericire avocado se află pe primele locuri. Este bogat în vitamine şi nutrienţi, iar printre acestea putem enumera:

Luteină. Acest puternic antioxidant ajută la menţinerea unei vederi sănătoase, oferă un efect de protecţie la contactul cu razele ultraviolete ale soarelui şi totodată îmbunătăţeşte vederea pe timpul nopţii sau în întuneric.

Vitamine. Printre numeroasele vitamine pe care avocado le conţine putem vorbi despre vitamina B (B5, B6 şi B9), acid folic, dar şi vitaminele C, D, E şi K.

Potasiu. Fructul avocado este una dintre cele mai bogate surse de potasiu, conţinutul fiind chiar mai mare decât al unei banane. Acesta este un electrolit esenţial în organism care ajută la scăderea tensiunii atunci când este consumat alături de alte surse sănătoase.

Fibre. Un avocado conţine în medie 11 grame de fibre. Mai exact, jumătate din necesarul zilnic recomandat.

Din păcate, cel mai mare dezavantaj al acestui fruct este cantitatea mare de grăsime pe care o conţine. Bineînţeles, în acest caz vorbim de o sursă sănătoasă de grăsime, derivată din grăsimi mononesaturate. În medie, un avocado conţine 200-300 de calorii, cantitatea fiind mai mare decât a oricărui alt fruct sau legumă. Aşadar, ideal este să nu consumăm cantităţi prea mari, pentru a nu ne confrunta cu probleme de greutate.

Avocado şi efectele sale asupra colesterolului

Persoanele care se confruntă cu un nivel ridicat de colesterol tind să se limiteze doar la câteva opţiuni. De exemplu, îşi doresc să slăbească şi să aducă o schimbare asupra stilului de viaţă, începând cu o dietă bogată în fibre. Mai apoi, apelează la diferite tratamente care ajută la scăderea colesterolului, previn riscurile infarctului, a accidentelor vasculare cerebrale şi durerilor articulare.

În urma unui studiu publicat în Jurnalul Asociaţia Americană a Inimii s-au arătat beneficiile pe care le are avocado atunci când vine vorba de scăderea colesterolului. Aceste fructe sunt bogate în grăsimi mononesaturate şi grăsimi sănătoase care ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL, asociat cu ateroscleroza coronariană şi infarctul. Cercetătorii au studiat atent 45 de participanţi consideraţi supraponderali, cu tendinţă de obezitate şi care se confruntau cu un nivel mare de colesterol. Pentru reducerea colesterolului, aceştia erau trataţi cu ajutorul a trei diete:

  • dietă scăzută în grăsimi şi în care nu se consumă avocado
  • dietă care să conţină grăsimi moderate şi un avocado proaspăt pe zi (134 de grame)
  • dietă care să conţină grăsimi moderate şi nu se consuma avocado.

Participanţii la studiu (cu vârste cuprinse între 21 şi 70 de ani) au urmat fiecare dietă timp de cinci săptămâni, revenind la rutina obişnuită pentru două săptămâni înainte de a trece la următoarea dietă.

Rezultatele au fost destul de interesante şi încurajatoare chiar:

  • Dieta în care s-a consumat un avocado pe zi a rezultat o scădere semnificativă a colesterolului ”rău” LDL. În medie, după cinci săptămâni, a scăzut cu 13,5 mg/dL.
  • Dieta în care nu s-a consumat avocado a rezultat o scădere de 8,3 mg/dL, în acelaşi interval de timp.
  • Dieta scăzută în grăsimi în care nu s-a consumat avocado a rezultat o scădere de 7,5 mg/dL.

De asemenea, în urma dietei cu avocado, alte două aspecte s-au bucurat de rezultate favorabile: colesterolul total şi trigliceridele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Ghimbirul: bun pentru sex şi sarcină
Ghimbirul: bun pentru sex şi sarcină
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”