Fii la zi cu analizele!

Pentru a ne pastra sanatatea, este obligatoriu sa o si verificam. La multe examinari „de rutina” s-au descoperit afectiuni grave, dar din fericire in stadii incipiente. Asadar, nu trebuie sa chiulim de la analizele anuale obligatorii.
  • Publicat:
Fii la zi cu analizele!
Fii la zi cu analizele!

Anual trebuie sa ne verificam valorile sangelui, sa efectuam o analiza a urinei, a fecalelor, a starii colului uterin (testul Babes Papanicolau) si un examen clinic oficial. Femeile sub 35 de ani trebuie sa faca din cinci in cinci ani o examinare imagistica (ecografie), iar dupa 35 de ani sa verifice anual sanatatea sanilor. Autopalparea sanilor este, de asemenea, obligatorie.

– Pentru urocultura, recoltarea se face dimineata, din prima urina, intr-un recipient special, numit urocultor. Recipientele se obtin obligatoriu de la laborator. 
– Pentru dozari chimice cantitative din urina (glucoza, creatinina, proteinele, calciul, magneziul, acidul vanilmandelic etc.) este necesara recoltarea urinei pe parcursul a 24 ore.
– Examenul coproparazitologic se repeta la câteva zile, deoarece ouale, chisturile sau larvele unor paraziti nu se elimina zilnic.
– Examenul coprobacteriologic (coprocultura) necesita recoltarea materiilor fecale in coprocultorul cu mediu de cultura, mai ales atunci când materiile fecale nu pot fi aduse la laborator in maximum o ora de la recoltare.
– Exudatul faringian se recolteaza dimineata inainte de a te spala pe dinti sau a consuma orice fel de alimente sau lichide.
– Recoltarea secretiilor provenite din zona genitala la femei impune incetarea administrarii unor tratamente endovaginale, a irigatiilor vaginale, precum si a contactului sexual, cu 48 de ore inaintea prelevarii probelor.
– Pentru secretiile uretrale, pacientul nu trebuie sa urineze cu o ora inainte de recoltare.
– In cazul viitoarelor mamici, sunt obligatorii analizele, un tablou chimic general al sangelui (numar de leucocite, hematii, proteine totale, albumina, uree, bilirubina, acid uic, creatinina, colesterol – HDL si LDL –, glucoza, magneziu, calciu etc.). Nedepistate la timp, carentele de minerale si bolile infectioase pot periclita sarcina, sanatatea mamei si pot genera malformatii ale fatului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Calciul - cel mai iubit dintre minerale
Calciul - cel mai iubit dintre minerale
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân