Grupurile de mămici de pe Facebook, un pericol pentru gravide. O femeie le-a ascultat sfatul şi a trăit cea mai mare dramă a vieţii ei

O femeie aflată la prima sarcină a ascultat sfaturile de pe grupurile de mămici şi a ajuns să-şi plângă copilul mort.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Grupurile de mămici de pe Facebook, un pericol pentru gravide. O femeie le-a ascultat sfatul şi a trăit cea mai mare dramă a vieţii ei

Un reportaj complex publicat de NBC News arată pericolele la care se expun femeile care aderă la grupurile „sfătoase” de mămici de pe Facebook. O femeie de 28 de ani susţine că „a fost spălată pe creier” de aceste femei. Iar consecinţa a fost pierderea vieţii fiului ei nenăscut. Însărcinată în aproape 42 de săptămâni, femeia a urmărit pe parcursul sarcinii mai multe grupuri de mămici pe Facebook şi Instagram şi a ascultat mai multe Podcasturi dedicate naşterii acasă, fără să conştientizeze pericolul la care se expune atât pe ea însăşi, cât şi pe copilul ei din burtă.

„Naşterea nu este un eveniment medical, ci o funcţie biologică normală. Copiii ies singuri, atunci când vor ei. E un nonsens să spui că fătul trebuie să se nască înainte de a 42-a săptămână de sarcină”, susţine într-un video Yolande Norris-Clark, o femeie care administra un blog numit Free Birth Sociey, evident, fără să aibă niciun fel de pregătire medicală.

Influenţată de aceste „sfaturi” şi rememorând vremurile adolescenţei, în care a fost la controale ginecologice unde medicii nu au comunicat în cel mai adecvat mod, femeia era tot mai convinsă că a luat cea mai bună decizie, aceea de a naşte acasă.

„Prin ce experienţe am trecut ca adolescentă… Nu mă simţeam niciodată ascultată de medici”, a declarat femeia pentru NBC News.

„Copilul tău nu e pregătit să iasă”

Când a ajuns în a 43-a săptămână de sarcină, femeia, deşi începuse să se simtă rău şi simţea din plin contracţiile naşterii, a fost asigurată de mămicile „încurajatoare” că totul este în regulă, că aşa este normal şi că va reuşi să aducă pe lume copilul fără ajutorul doctorului.

  • „Ai încredere în corpul tău.”
  • „Copilul tău nu e pregătit să iasă.”
  • „Aş face exact ca tine. Continuă, fii tare!”
  • „Ascultă-ţi copilul şi instinctele – te descurci!”

Nicio femeie din acest grup nu i-a atras atenţia că este periculos să amâne atât de mult momentul naşterii sau că ar trebui să ceară măcar sfatul unei moaşe. Dacă, totuşi, scăpa un astfel de comentariu, persoana respectivă era imediat demonizată şi exclusă din grup, iar comentariul era şters.

Fără suflare…

În a 45-a săptămână de sarcină, femeia a simţit pe propria piele consecinţele deciziei sale. Pentru a-şi calma durerile, ea a ascultat muzică, a dansat, a dormit şi a stat într-o cadă plină cu apă, aşa cum a fost sfătuită.

„Pot să fac asta!”, se gândea femeia în timp ce îndura durerea groaznică a travaliului. Până când nu a mai rezistat. După 10 ore de chin, ea a început să vomite, iar durerile au devenit insuportabile.

Speriată de faptul că i s-a rupt apa şi că odată cu aceasta a eliminat meconiu (n. red. – primul scaun al bebeluşului), femeia a intrat în panică, deoarece ştia din propriile documentări că această substanţă, dacă este aspirată în plămânii fătului, poate duce la decesul acestuia.

Acela a fost momentul în care şi-a dat seama că are nevoie de ajutor de specialitate. Soţul femeii a dus-o de urgenţă la spital, unde o echipă de medici şi asistente a luat-o în primire.

La scurt timp însă, toţi cei prezenţi au amuţit. Asistenta a scos bebeluşul din burtă, dar inima acestuia cedase…

Fătul cântărea peste 4,5 kilograme, o greutate care determină deseori complicaţii la naştere şi care este un factor major al mortalităţii perinatale şi neonatale.

„Era digitală este un Vest Sălbatic”

Femeia şi-a ţinut la piept ore în şir copilul fără suflare. „Îmi pare atât de rău…” îşi spunea femeia în timp ce îşi plângea cu lacrimi amare copilul mort.

Dacă femeia ar fi mers la medic în a 42-a săptămână de sarcină, copilul poate ar fi trăit astăzi. Părinţii au refuzat autopsierea bebeluşului, prin urmare cauza precisă a morţii rămâne necunoscută.

Dependenţa femeii de social media, în special de grupurile alcătuite din mame sau gravide care oferă sfaturi, nu este ceva neobişnuit în vremurile noastre.

„Femeile care sunt la prima sarcină se simt singure, neajutorate, neexperimentate şi simt nevoia să asculte sfaturile celor care au trecut prin această experienţă”, spune Deborah Lupton, sociolog şi profesor la Universitatea New South Wales din Australia.

„Nu ar trebui să demonizăm toate aceste grupuri constituite în social media. Dar când se ajunge la autodiagnosticare sau la sfaturi medicale venite din partea unor persoane fără calificare în acest sens, lucrurile pot deveni foarte periculoase. Era digitală este un Vest Sălbatic”, avertizează Kolina Koltai, cercetător la Universitatea Texas din Austin.

„M-am spălat singură pe creier urmând sfaturile de pe internet. Poveştile triste nu sunt niciodată expuse în social media. Am greşit enorm. Responsabilitatea mea, ca viitoare mamă, era să îmi protejez copilul, dar am eşuat… Nu a avut nici măcar ocazia să respire. Sper ca povestea mea tristă să ajute pe cineva, să nu mai facă aceleaşi greşeli pe care eu le-am făcut”, a declarat femeia îndurerată.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”