Femeile insarcinate, cele mai expuse sindromului metabolic

Chiar daca este un moment unic in viata unei femei, aducerea pe lume unui copil constituie uneori o amenintare la adresa sanatatii viitoarei mamici.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Femeile insarcinate, cele mai expuse sindromului metabolic
Femeile insarcinate, cele mai expuse sindromului metabolic

Chiar daca este un moment unic in viata unei femei, aducerea pe lume unui copil constituie uneori o amenintare la adresa sanatatii viitoarei mamici. Cercetatorii americani asociaza sarcina cu aparitia, in viitor, a sindromului metabolic (acumulari de gasime excesiva in zona abdominala, nivel crescut de trigliceride, rezistenta la insulina si alti factori care pot cauza boli cardiovasculare), riscul fiind mai mult decat dublu in cazul femeilor suferind de diabet gestational.

Timp de 20 de ani, oamenii de stiinta de la Universitatea din Alabama au studiat incidenta sindromului metabolic in randul femeilor. Cercetarea a debutat la jumatatea anilor ’80 si a cuprins 1451 de femei, dintre care 706 nu au nascut in toata aceasta perioada, iar 745 au nascut cel putin un singur copil. 88 dintre femeile care au nascut s-au confruntat cu complicatiile cauzate de diabetul gestational.

Incidenta sindromului metabolic este cu 33% in randul femeilor care au nascut un singur copil, comparativ cu cele care nu au nascut niciodata, respectiv cu 62% mai mare in randul celor care au dat nastere la mai multi copii..

„Sarcina poate genera efecte adverse de durta in plan psihologic, iar rezultatul se vede la nivel comportamental, unde se inregistreaza unele schimbari”, spun cercetatorii, care au demonstrat cum isi pune sarcina amprenta asupra metabolismului viitoarei mamici.

Oamenii de stiinta sugereaza ca principalii factori care favorizeaza aparitia sindromului metabolic pe timpul sarcinii sau dupa sunt luarea in greutate si lipsa miscarii fizice. In plus, femeile suferind de diabet gestational au cel mai mare risc de a fi dignosticate cu sindromul metabolic.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Chisturile ovariene si fertilitatea
Chisturile ovariene si fertilitatea
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”