Ghidul părinţilor la cumpărături de jucării

Jucăriile se numără printre cele mai căutate produse în perioada aceasta, iar oferta este impresionantă. Iată câteva sfaturi de care trebuie să ţineţi cont în momentul în care achiziţionaţi jucării pentru copiii dumneavoastră, astfel încât sănătatea lor să nu fie pusă în pericol
Ghidul părinţilor la cumpărături de jucării

Jucăriile se numără printre cele mai căutate produse în perioada aceasta, iar oferta este impresionantă. De aceea, Asociaţia Pro Consumatori vă oferă câteva sfaturi de care trebuie să ţineţi cont în momentul în care achiziţionaţi jucării pentru copiii dumneavoastră, astfel încât sănătatea lor să nu fie pusă în pericol. Ca totul să fie în regulă şi copiii să se poată bucura de darurile Moşului, iată ce trebuie să ştiţi atunci când alegeţi/cumpăraţi o jucărie!

Asiguraţi-vă că aţi citit toate etichetele de pe jucării

Fiţi conştienţi de vârsta copilului şi de recomandările de siguranţă făcute de către producător! Nu cumpăraţi jucării care nu au marcajul CE pe produsul propriu-zis sau pe ambalaj. Cu toate că marcajul CE nu este un mod de diferenţiere a produselor de către consumatori, el este un angajament din partea producătorului că produsul respectă cerinţele aplicabile în materie de securitate impuse la nivel de UE, ele fiind cele mai stricte din lume. Marcajul CE arată că în procesul de fabricaţie au fost respectate standardele europene armonizate.

Cerinţele esenţiale de securitate vizează:

  • proprietăţile fizice şi mecanice (eliminarea pericolului rănirii, înghiţirii, inhalării etc.)
  • inflamabilitatea (materialele nu trebuie să fie inflamabile sau să ardă încet etc.)
  • proprietăţile chimice (să nu conţină substanţe chimice periculoase etc.)
  • proprietăţile electrice
  • igiena
  • radioactivitatea

În plus faţă de aceste cerinţe, Comisia Europeană a decis, de-a lungul anilor interzicerea utilizării în procesul de fabricaţie a unor substanţe periculoase pentru sănătate (ftalaţi, DMF).

Alegeţi jucăriile adecvate vârstei copilului şi abilităţilor lui

Jucăriile care nu sunt destinate unui copil de o anumită categorie de vârstă pot prezenta riscuri pentru siguranţa sa. Asiguraţi-vă că aţi citit şi urmat recomandările privind vârsta – în special simbolul 0 – 3 (a se vedea mai jos), sau formularea „nu sunt potrivite pentru copiii sub 36 de luni” însoţită de o indicaţie de pericol. Acest simbol şi formularea reprezintă un avertisment şi nu o recomandare.

Nu cumpăraţi jucării cu piese mici pentru copiii sub vârsta de 3 ani, aceştia având tendinţa de a băga în gură jucăriile, iar piesele de mici dimensiuni prezintă un risc de sufocare. Asiguraţi-vă că ochii, nasul (la jucăriile din pluş) şi alte piese de mici dimensiuni sunt bine securizate.

Urmaţi cu atenţie instrucţiunile de folosire

Întotdeauna cumpăraţi jucării de la comercianţii cu amănuntul cunoscuţi şi de la puncte de vânzare online de încredere. Comercianţii cu amănuntul cunoscuţi au grijă de produsele pe care le vând şi de obicei  acceptă să primească înapoi produsele necorespunzătoare. Atenţie, există şi comercianţi care nu ţin seama de cerinţele de siguranţă ale produselor pe care le vând şi pot să ofere spre vânzare jucării contrafăcute. O atenţie deosebită trebuie acordată jucăriilor achiziţionate online, jucăriilor primite de copii sub formă de cadouri şi jucăriilor cumpărate la mâna a doua.

Supravegheaţi copiii când se joacă – asiguraţi-vă că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă şi abilităţile copilului. Cu anumite jucării – cum ar fi scutere, biciclete şi patine cu rotile – căşti de protecţie şi alte echipamente de protecţie trebuie să fie întotdeauna purtate.

Examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot cauza un prejudiciu sau un risc pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Aruncaţi jucăriile stricate.

Asiguraţi-vă că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 36 de luni

Scoateţi şi aruncaţi toate ambalajele, inclusiv pungile de plastic, carton, hârtie şi bucăţi de plastic (dar se păstrează întotdeauna instrucţiunile!). Copiii mai mici nu trebuie lăsaţi să se joace cu materialele din plastic de la ambalaje, putând exista riscul de sufocare. Aveţi grijă, de asemenea, să reciclaţi bateriile în condiţii de siguranţă.

Învăţaţi-vă copiii să aranjeze frumos jucăriile, pentru a evita accidentele. Nu lăsaţi jucăriile pe scări sau pe podea în zonele aglomerate ale casei.

Întotdeauna anunţaţi producătorul şi autorităţile publice competente, dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră găsiţi o problemă de siguranţă, la jucărie.

Aceste sfaturi se aplică tot anul, nu numai în preajma Crăciunului!

Jucării neconforme şi periculoase care au fost retrase de pe piaţă 

Jucărie pentru produs baloane

Clasificare produs: jucărie

Denumire : KIG

Descriere: Jucărie pentru produs baloane de săpun.

Originea notificării: Olanda

Origine produs: Olanda

Clasificare: alertă

Risc: microbiologic

Descrierea riscului: Soluţia de săpun din jucărie conţine bacterii aerobe mezofile (până la 65000 de unităţi/ml). Există riscul contractării de infecţii, deoarece soluţia este în permanent contact atât cu mâinile, cât şi cu ochii sau gura copilului. Produsul nu este conform cu Directiva Europeană a Siguranţei Jucăriilor.

Măsuri adoptate: Retragerea produsului de pe piaţă.


JUCĂRIE DE PLUŞ

Clasificare produs: jucărie

Denumire: Käthe Kruse

Descriere: jucărie de pluş, în formă de dragon, confecţionată din material textil de culoare verde, cu aripi de culoare portocalie. Produsul este umplut cu folie de plastic transparentă.

Originea notificării: Germania

Origine produs: Letonia

Clasificare: alertă

Risc: chimic

Descrierea riscului: Plasticul dur din care sunt confecţionate aripile conţin di-(2-ethylhexyl) phthalat (DEHP). Acest ftalat poate dăuna sănătăţii copiilor, cauzând probleme sistemului reproducător. În conformitate cu Regulamentul REACH, DEHP, DBP şi BBP, ftalaţii sunt interzişi în producţia de jucării şi articole destinate copiilor.

Măsuri adoptate: Retragerea produsului de pe piaţă.


PUZZLE DIN LEMN

Clasificare produs: jucărie

Denumire: Fantástiko / Puzzle de Madera

Descriere: puzzle din lemn

Originea notificării: Portugalia

Origine produs: Spania

Clasificare: alertă

Risc: rănire

Descrierea riscului: Bucăţi foarte mici din lemn se pot desprinde cu uşurinţă. Înghiţirea acestor bucăţi de lemn poate cauza leziuni sistemului respirator, provocând inflamare şi infecţii. Acest produs nu este conform cu directiva «siguranţa jucăriilor» şi cu standardele europene în vigoare.

Măsuri adoptate: Retragere de pe piaţă

Asiguraţi-vă că cerinţele de siguranţă sunt respectate!

Întrucât jucăriile diferă atât din punctul de vedere al materialului din care sunt lucrate, cât şi din cel al folosirii lor, asiguraţi-vă că cerinţele de siguranţă pentru fiecare categorie în parte sunt respectate.

Astfel, pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, trapeze, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere. De asemenea, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea.

Jucăriile funcţionale, adică cele care reproduc la scară redusă produse, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole.

În cazul jucăriilor care conţin substanţe sau preparate chimice periculoase trebuie respectate condiţiile prevăzute în reglementările speciale care vizează ambalarea şi etichetarea substanţelor sau preparatelor chimice periculoase. Mai mult, este obligatorie înscrierea unui avertisment asupra pericolelor care pot apărea din utilizarea acestora. Instrucţiunile de folosire trebuie să conţină informaţii de prim ajutor în eventualitatea unor accidente.

Jucăriile chimice vor purta următorul avertisment: „Atenţie! A se utiliza numai de către copii peste (x) ani. A se utiliza numai sub supravegherea unei persoane adulte.” În categoria jucăriilor chimice sunt încadrate: truse pentru experimente chimice, seturi pentru mulaj pe bază de ipsos, seturi pentru developare fotografii etc.

Patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „Atenţie! A se purta echipament de protecţie.” În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.

Jucăriile destinate utilizării în apă de mică adâncime vor fi obligatoriu inscripţionate cu următorul avertisment: „Atenţie! A se utiliza numai în apă de adâncime mică şi sub supravegherea unei persoane adulte.”

„Achiziţionarea de jucării sigure pentru copii este extrem de importantă, mai ales în cazul în care copiii au vârste diferite. Asiguraţi-vă că jucăriile nu au sfori sau alte materiale cu ajutorul cărora copilul se poate strangula şi sufoca.  Jucăriile nu trebuie să aibă colţuri ascuţite sau tăioase. Jucăriile care au piese mai mici de 7cm x 7cm sunt un real pericol pentru copiii mai mici de patru ani, deoarece pot fi înghiţite. Jucăriile care operează cu baterii trebuie să fie ţinute în locuri sigure şi oferite spre joacă copiilor doar sub supravegherea adulţilor. Nu folosiţi baterii diferite faţă de cele menţionate în prospectul jucăriei şi citiţi cu mare atenţie instrucţiunile de folosire înainte de a oferi copilului jucăria” a precizat Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața