Pericolul din jucării – bateriile. Înghiţirea bateriilor este urgenţă medicală!

Verificaţi sistemele de securizare a bateriilor în jucăriile electronice, cărţi muzicale. Dacă copiii sunt mici, scoateţi bateriile acum, căci îi pun în pericol
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pericolul din jucării - bateriile. Înghiţirea bateriilor este urgenţă medicală!
Pericolul din jucării - bateriile. Înghiţirea bateriilor este urgenţă medicală! foto Shutterstock

Crăciunul, Moş Nicolae sunt sărbători dedicată familiei, cadourilor. Copiii sunt prin definiţie ţinta multor cadouri formate din jucării şi dulciuri. Ei bine, faceţi un inventar al jucăriilor primite de copiii voştri. Eliminaţi urgent bateriile din jucării, dacă nu chiar jucăriile cu totul. Cu cât bateriile sunt mai mici pericolul de a fi înghiţite creşte. Iar consecinţele asupra sănătăţii copilului sunt grave, înghiţirea unei baterii constitue urgenţă medicală, putând duce chiar la pierderea vieţii. La fel şi înghiţirea sau aspirarea pe căile nazale a unor obiecte mici ascuţite. Atenţie şi la felicitările muzicale, cărţile muzicale sau la lumânările cu baterii – noi apariţii în topul cadourilor de Sărbători.


Nu puţine sunt cazurile înregistrate la camerele de urgenţă ale spitalelor din lumea întreagă ale copiilor bolnavi, culmea în urma jucăriilor primite de la Moş Crăciun. Cele mai periculoase jucării sunt cele cu baterii – din cauza pericolului înghiţirii bateriilor mici, dar şi jucăriile formate din părţi mici – fiind total interzise copiilor sub 3 ani.

Copilul a înghiţit baterii. Ce e de făcut?

Bateriile au în compoziţie elemente precum mercur, litiu, cupru, argint, hidroxid de sodiu, hidroxid de potasiu. Ele afectează grav sănătatea copilului dacă se opresc de-a lungul tractului gastro-intestinal. Medicii atrag atenţia că dacă se blochează la nivelul esofagului, apărea leziuni necrotice din cauza hidroxidului de sodiu. Acestea duc la perforaţii esofagiene – urgenţe chirurgicale.
Aşadar, eliminarea riscului înghiţirii bateriilor şi a contactului copiilor cu bateriile este obligatoriu. Securizaţi jucăriile cu baterii chiar dacă copiii sunt mai mari. Securizaţi chiar şi telecomanda, ceasurile etc cu banda adezivă dacă este cazul. De asemenea, nu este permis nici măcar atingerea cu limba a bateriilor, ronţăirea lor. Explicaţi-le copiilor!În cazul ingestiei de baterii, se impune prezenţa urgentă la spital. Informaţii despre bateria înghiţită sunt importante pentru medici.

Copilul a înghiţit un obiect mic ascuţit. Ce e de făcut?

Iată ce măsuri de ajutor se impun atunci când copilul a înghiţit mici obiecte din plastic.
Dacă obiectul înghiţit are margini, este ascuţit este necesar să mergeţi la spital de urgenţă cu copilul pentru supraveghere medicală şi investigaţii specifice. Aduceţi dacă se poate jucăria din care a fost dezmembrată partea înghiţită sau cutia unde sunt menţionate informaţii.

Copilul a înghiţit un obiect mic, neascuţit – ce e de făcut?

Dacă copilul a înghiţit un obiect mic, rotund sau oval şi nu apar simptome precum voma, dureri abdominale, hemoragii, diaree, poate fi urmărit la domiciliu în primele 24, 48 de ore. Se monitorizează dacă acesta a fost eliminat prin scaun. Dacă nu se elimină, trebuie contactat medicul. La apariţia simptomelor de mai sus sau a altora se sună la 112 sau se merge la camera de gardă. Alte situaţii de urgenţă reprezintă şi aspirarea în căile aeriene ale bateriilor mici, jucăriilor mici sau a fragmentelor mici ale jucăriilor. Acestea pot pune în pericol viaţa copilului.

De ce nu sunt jucăriile cu baterii cele mai potrivite pentru copii?

Pe lângă pericolul înghiţirii sau deteriorării bateriilor prin muşcături ori a desfacerii lor şi a intrării în contact cu ingredientele toxice, experţii în psihologia copiilor atrag atenţia că folosirea în exces a jucăriilor electronice le limitează interacţiunea cu cei din jur (le stimulează doar simţul vizual şi cel auditiv) şi le creează dependenţă. Sfatul acestora este ca jucăriile copiilor să le dezvolte imaginaţia, simţul tactil, să stimuleze interacţiunea cu cei din jur. Copiii trebuie încurajaţi să împingă de exemplu o maşină, nu doar să apese pe un buton pentru a o face să pornească. Copiii trebuie să bată toba, spre exemplu, pentru a înţelege cum se formează sunetele şi a-i obişnui cu sunele naturale, nu doar cele electronice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân