De ce nu e bine să dormi în acelaşi pat cu bebeluşul? Medicii explică

Medicii pediatri avertizează încă odată că a împărţi patul cu nou născutul este un risc foarte mare. Chiar un somn scurt, pe canapea, poate provoca o tragedie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce nu e bine să dormi în acelaşi pat cu bebeluşul? Medicii explică
foto shutterstock/De ce nu e bine să dormi în acelaşi pat cu bebeluşul

Un nou născut în familie este o adevărată minune, dar îngrijirea sa este plină de provocări. Primele zile din viaţa micuţului adus acasă sunt esenţiale pentru dezvoltarea sa ulterioară şi pentru modul în care întreaga familie îşi va organiza existenţa de acum înainte.
Medicii pediatri avertizează încă odată că a împărţi patul cu nou născutul este un risc foarte mare. Chiar un somn scurt pe canapea poate provoca o tragedie.

Iată care sunt riscurile

 

Ultimele studii au arătat că dormitul în acelaşi pat cu nou născutul creşte substanţial riscul de sindrom al morţii subite la copii.
Acest sindrom este cea mai comună cauză de deces a copiilor sub un an, clinic sănătoşi. Există numeroase cazuri în care părinţii au trăit asemenea tragedii, în care micuţii lor au decedat în somn.
Pe lângă sindromul morţii infantile subite, la fel de mare este riscul ca cel mic să fie sufocat din greşeală în somn, înghesuit la perete sau poate cădea din pat, suferind accidentări grave.
Cel mai sigur loc pentru somnul unui copil de până la 6 luni este în pătuţurile speciale pentru bebeluşi, în aceeaşi cameră cu mama.

Medicii avertizează că alăptatul nu trebuie făcut în pat. Suptul de noapte se face pe un fotoliu, cu mama în poziţia şezând şi sugarul în poziţie diagonală la sân. După încetarea alăptării, cel mic trebuie pus la loc, în patul său, lateral, fără perene sau pleduri prea grele şi cu o saltea fermă.

Sugarii nu ar trebui să doarmă alături de părinţii fumători, care au consumat alcool sau care iau medicamente care pot provoca somnolenţă.

Mituri despre somnul alături de nou născut

Dormitul împreună este periculos.

Dacă asta presupune acelaşi pat, da, este extrem de periculos. Dar, dacă bebeluşul are propriul pătuţ, este ideal să fie în aceeaşi cameră cu mama, chiar lângă patul ei.

Pot aţipi lângă cel mic dacă ştii că te trezeşti uşor

Nu. Maternitatea poate fi obositoare, aşa că şi cele mai sensibile mame pot avea un somn greu, în care să se rostogolească fără voie peste copil.


Dormitul împreună creează o legătură mai puternică

Alăptatul este cea mai puternică metodă de a crea o legătură mamă-copil. Iar dormitul în aceeaşi camera este suficient.


E mai uşor de adormit

Această iluzie durează cel mult două luni. După această vârstă, copilul va reduce orele de somn şi va deveni mult mai selectiv şi mai pretenţios. Pentru o disciplină a somnului, pediatrii recomandă ca nou născutul să doarmă în pătuţul său din prima zi petrecută acasă. Altfel, cu trecerea timpului, va fi din ce în ce mai greu de convins.

În acelaşi timp, o rutină înainte de somn este foarte utilă: baie, masaj, alăptat şi, pe cât posibil, copilul să fie pus în pătuţ înainte de a adormi. Astfel, va învăţa să adoarmă singur. Ideal este ca, în momentul când a venit ora de somn, activităţile celorlalţi membri ai casei să înceteze.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”