Ce sunt exercițiile cardio și ce beneficii au asupra stării generale de sănătate

Din fericire, exercițiile cardio pot fi abordate prin diferite căi, de exemplu o sesiune pe banda de alergat sau câteva minute de pedalat pe bicicleta fitness.
  • Publicat:
Ce sunt exercițiile cardio și ce beneficii au asupra stării generale de sănătate
Ce sunt exercițiile cardio și ce beneficii au asupra stării generale de sănătate

Obișnuiai să stai departe de antrenamentele cardio? După ce vei citi acest articol, vei înțelege cât de importante sunt pentru sănătatea ta și de ce ar trebui să se regăsească în antrenamentele tale. Fiecare categorie de exerciții joacă un rol esențial nu doar în atingerea obiectivelor fitness, ci și pentru sănătatea și echilibrul organismului tău.

Din fericire, exercițiile cardio pot fi abordate prin diferite căi, de exemplu o sesiune pe banda de alergat sau câteva minute de pedalat pe bicicleta fitness. Fie că le incluzi la începutul antrenamentului pentru un boost de energie, fie că închei sesiunea de antrenament cu o rundă de exerciții cardio, nu uita să le acorzi cel puțin 30 de minute din timpul tău. Află din acest articol mai multe despre exercițiile cardio, dar și ce beneficii îți aduc pentru sănătate și o stare generală de bine.

Ce sunt exercițiile cardio

Dacă ar fi să ne gândim la o definiție a exercițiilor cardio, acestea sunt orice formă de activitate fizică ce presupun o solicitare crescută a sistemului muscular și sistemului respirator pentru a crește aportul de oxigen și nivelul de energie la nivelul organismului. Exercițiile cardio sunt întâlnite în diverse forme, de la înot și mișcări de dans, la alergare, mers rapid, ciclism și exerciții HIIT.

Acestea pot fi realizate atât fără echipamente speciale, așa cum este alergarea în aer liber și exerciții cardio cu greutatea propriul corp, cât și cu ajutorul echipamentelor, precum banda de alergat și bicicleta fitness de la sala de sport. Îți recomandăm să diversifici constant rutina de exerciții cardio, pentru a evita monotonia, dar și pentru a îmbunătăți rezultatele. De exemplu, poți alterna alergarea în aer liber cu o sesiune de alergare pe intervale pe banda de alergat. Sau poți încerca o rutină de pedalat pe bicicleta fitness statică, o alternativă a bicicletei clasice.

Beneficiile exercițiilor cardio pentru sănătate

Odată ce vei include exercițiile cardio în rutina ta de antrenament, vei observa și primele rezultate, nu doar la nivelul aspectului fizic, ci și asupra stării generale de sănătate. De aceea, este indicat ca antrenamentele cardio să devină un obicei sănătos, pe care îl incluzi în programul tău zilnic. Cele mai importante beneficii sunt:

  • Control asupra greutății corporale – dacă printre obiectivele tale fitness se află și pierderea în greutate sau menținerea la o valoare constantă, exercițiile cardio antrenează sistemul cardiovascular și muscular, crescând rata metabolică și arderile.
  • Echilibrarea sistemului cardiovascular – exercițiile cardio acționează direct la nivelul inimii și circulației sanguine. Schimbul de oxigen se produce mult mai alert, tensiunea arterială scade, iar inima pompează sângele mult mai eficient.
  • Întărirea sistemului imunitar – sistemul imunitar poate fi stimulat și fortificat prin diverse metode, exercițiile cardio fiind una dintre acestea. Atunci când practici exerciții cardio, stimulezi producția de celule imunitare, ajuți la scăderea inflamației din corp și reduci nivelul de stres, toate ajutând la întărirea imunității.
  • Menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge – antrenamentele cardio ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, în timp ce cresc și rezistența la insulină în cazul persoanelor diabetice.
  • Stimulează memoria și puterea de concentrare – persoanele care includ exercițiile cardio în rutina de antrenament se concentrează mai ușor și sunt mult mai atente la detalii. De asemenea, acestea sunt mai puțin predispuse să dezvolte boli precum demență și Alzheimer.

Cum incluzi exercițiile cardio pe banda de alergare și bicicleta fitness în rutina ta

Avantajul antrenamentelor cardio este că pot fi practicate oriunde, acasă, la sală sau în aer liber. Sunt o categorie de exerciții foarte versatile, pe care le poți adapta nivelului tău de rezistență la efort și poți crește gradual intensitatea pentru cele mai bune rezultate. De exemplu, poți începe sesiunea de antrenament cu mers alert pe banda de alergare. Sau poți încheia antrenamentul cu o sesiune de pedalat de bicicleta fitness.

Te antrenezi în aer liber? Alergare, ciclismul și mersul alert sunt exercițiile pe care le poți alterna pentru antrenamente eficiente, cu rezultate vizibile. Ai nevoie de un plus de motivație și preferi să mergi la sala de sport? Aici îți poți testa rezistența cardio pe banda de alergat și pe bicicleta statică, crescând treptat intensitatea exercițiilor. Dacă preferi confortul casei tale pentru antrenamente zilnice, amenajează-ți locuința cu o bandă de alergat pliabilă, care are un design compact.

Adaugă exercițiile cardio în rutina ta de antrenament și observă rezultatele. Îmbunătățește-ți starea generală de sănătate și menține-te în cea mai bună formă.

Sursa foto: Freepik

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân