Spanac cu ouă: micul dejun de inspirație turcească gata în mai puțin de jumătate de oră

  • Publicat:
Spanac cu ouă: micul dejun de inspirație turcească gata în mai puțin de jumătate de oră

Spanac cu ouă: un fel de mâncare pentru micul dejun inspirat din bucătăria turcească, ce conține în principal ceapă, roșii, spanac și ouă gătite încet, acoperite cu o ploaie generoasă de unt topit și condimente. O felie simplă de pâine proaspătă și o mână mică de măsline pe lângă asigură un început delicios de consistent al zilei în mai puțin de 30 de minute.

Ingrediente spanac cu ouă

  • 4 roșii prunișoare mari și coapte
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă mare, tăiată pe jumătate și feliată fin
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • ¼ linguriță de chimen măcinat
  • ¼ linguriță de boia afumată
  • ½ linguriță de sare
  • ½ linguriță de piper negru măcinat grosier
  • 2 linguri de pastă de ardei dulce turcesc roșu (tatlı biber salçası)
  • 400 g de spanac proaspăt, tocat grosier
  • 100–200 ml de apă
  • 4 ouă mari
  • 30 g de unt nesărat
  • ½ linguriță de sumac
  • ½ linguriță de pul biber (fulgi de ardei)
  • 1 linguriță de pătrunjel proaspăt tocat fin
  • Fulgi de sare de mare și piper, după gust

Cum se prepară

Pune roșiile într-un castron mare rezistent la căldură și toarnă cu grijă suficientă apă fierbinte astfel încât să fie complet acoperite. După aproximativ un minut, cu o lingură mare, scoate roșiile, lasă-le să se răcească ușor, apoi curăță-le de coajă. Taie roșiile în sferturi și pune-le într-un castron, păstrând toată zeama.

Încinge uleiul într-o tigaie mare la foc mediu. Odată ce uleiul este încins, adaugă felii de ceapă călește-le timp de 8-10 minute, astfel încât marginile să se caramelizeze puțin. Adaugă usturoiul și înmoaie-l în ulei timp de un minut, apoi adaugă chimenul, boiaua afumată, sarea și piperul și amestecă bine. Adaugă pasta de ardei dulce roșu și roșiile și toată zeama lor în tigaie, redu focul și gătește până când roșiile s-au înmuiat. Poți folosi spatele lingurii pentru a sfărâma ușor roșiile.

Adaugă frunzele de spanac direct în tigaie, apoi 100 ml de apă și gătește câteva minute până când frunzele s-au înmuiat complet. Dacă spanacul are nevoie să mai fiarbă, adaugă încă 100 ml de apă, amestecă și lasă-l să se gătească. Redu focul și fă patru spații mici în tigaie în spanacul gătit. Sparge un ou direct în fiecare dintre cele patru spații și acoperă tigaia cu un capac mare timp de 2 minute, astfel încât aburul să ajute la gătirea completă a ouălor.

În timp ce ouăle se gătesc, topește untul într-o tigaie mică până când devine spumos, apoi ia tigaia de pe foc. Verifică ouăle și, dacă albușurile sunt gătite, dar gălbenușurile încă se mișcă ușor (aceasta este o rețetă pentru gălbenușuri moi), atunci sunt gata. Dacă albușurile au nevoie de puțin timp în plus, pune capacul încă un minut, dar ai grijă să nu gătești prea mult gălbenușurile.

Adaugă sumacul și pul biberul în untul topit, amestecă-le cu grijă, apoi toarnă peste ouă, încercând să pui cât mai mult pe gălbenușuri. Condimentează după gust cu sare și pier și adaugă la final pătrunjel fin tocat.

Sursă foto: envato

CITEȘTE ȘI: Paste cu somon afumat și spanac: delicioase și gata în doar 8 minute!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”