Gutui la cuptor cu miere și nuci. Cât se lasă la copt ca să se înmoaie foarte bine

  • Publicat:
Gutui la cuptor cu miere și nuci. Cât se lasă la copt ca să se înmoaie foarte bine
Foto: Shutterstock

Gutui la cuptor cu miere și nuci – visez la desertul acesta de toamna trecută! N-a fost să fie (cum trebuie) atunci, dar acum n-a mai avut scăpare. Trebuia să îl prepar – din nou! Și de poftă, dar și de dorul mirosului acela tomnatic, dulce-acrișor, care încălzește casa și o face să fie… acasă.

Recunosc că am avut numeroase încercări în trecut să fac gutui la cuptor, dar nu prea am avut succes. De nerăbdare, lăsam gutuile prea puțin timp la cuptor, la o temperatură prea mare și ieșeau uscate și fade. Ori nu foloseam condimentele potrivite, care să le pună în valoare gustul. Așa că de data asta mi-am propus să fiu mai răbdătoare și să folosesc combinația „câștigătoare” de ingrediente. Nu vă pot explica în cuvinte ce aromă a pătruns în toate cotloanele casei! Cât despre gust… o nebunie, bate orice desert!

Gutui la cuptor cu miere și nuci: ingrediente

  • 5 gutui galbene ca soarele, spălate bine de puf
  • 200 de grame de zahăr pudră
  • 100 de grame de miere
  • Zeama și coaja de la o lămâie
  • Zeama și coaja de la o portocală
  • 350 mililitri de must sau apă
  • 2 bețișoare de scorțișoară
  • 6 cuișoare
  • 2 steluțe de anason
  • 2-3 semințe de cardamom
  • 2 frunze de dafin
  • 200 grame miez de nucă (opțional, stafide, merișoare)
Gutui la cuptor cu miere și nuci reteta
Foto: Shutterstock

Gutui caramelizate coapte: mod de preparare

  1. În primul rând, pornește cuptorul la 150 de grade Celsius.
  2. Spală bine gutuile de puf, șterge-le cu un prosop de hârtie, apoi taie-le în jumătăți și pune-le într-un vas ceramic rotund sau dreptunghiular.
  3. Umple jumătățile de gutuie cu miez de nucă tocat grosier.
  4. Presară deasupra zahărul pudră, mierea, sucul de lămâie și cel de portocală, apoi toarnă mustul sau apa.
  5. Adaugă bețele de scorțișoară, cuișoarele, anasonul, cardamomul, frunzele de dafin.
  6. Acoperă vasul cu folie de aluminiu și introdu-l în cuptorul preîncălzit. Lasă la copt aproximativ 2 ore.
  7. După expirarea timpului, dă deoparte folia de aluminiu și mai lasă la copt pentru încă 1,5-2 ore.
  8. Gutuile se vor înmuia și carameliza, fără să se usuce, iar siropul va deveni vâscos, căpătând consistența unui gem.

Gutuile caramelizate se servesc fierbinți, alături de o cupă de înghețată de vanilie sau ca atare, fără niciun artificiu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan