Sărățele crocante cu telemea, iaurt grecesc și chimen – rețetă simplă, dar delicioasă

Nicio masă festivă fără sărățele. Sărățelele cu chimen sunt adorate de mulți români.
  • Publicat:
Sărățele crocante cu telemea, iaurt grecesc și chimen – rețetă simplă, dar delicioasă
Am testat o rețetă de sărățele crocante cu chimen și telemea, cu mai puține grăsimi, foto: Shutterstock

Unul dintre cele mai iubite produse de patiserie pentru românii de pretutindeni este cu siguranță reprezentat de sărățele. Fie că sunt aromatizate cu chimen, fie cu mac, fie cu susan, sărățelele nu lipsesc de pe mesele festive ale românilor. Și le fac chiar și în străinătate, căci dorul de casă se mai potolește prin gusturi tradiționale românești. Așadar, am testat rețete de sărățele crocante, cu telemea și chimen chiar în însorita Barcelona.

 

Am testat variante de sărățele cu mai puțină grăsime. Multe dintre rețetele de sărățele au la bază unt gras dar și smântână. Smântâna poate fi înlocuită cu succes cu iaurt grecesc, iar cantiatea de unt redusă.

Ce ingrediente sunt necesare pentru rețeta de sărățele crocante cu telemea și chimen?

Atunci când mergeți la cumpărături puneți pe listă făină albă, brânză telemea de vaci, drojdie, iaurt grecesc, unt, chimen, ouă. Evident, sarea este nelipsită din orice aluat, chiar dacă vorbim despre dulciuri.

Rețetă de sărățelele cu telemea, crocante și fragede

Ingrediente:

  • 500 g de făină
  • 200 g telemea de vaci scursă bine
  • 60 g unt gras cu 80% grăsime
  • 200 g iaurt grecesc
  • un praf de sare
  • Semințe de chimen
  • 1 ou pentru uns
  • 7 grame drojdie uscată sau 12 grame drojdie proaspătă

Mod de preparare sărățele cu telemea, crocante:

Pregătim ingredientele la temperatura camerei. Cernem făină albă. Telemeaua o putem frământa sau chiar da pe răzătoare. Untul îl tăiem cubulețe cât mai mici. Într-un vas de frământat punem făina cernută, brânza telemea, untul și le mixăm cu ajutorul mâinilor. Punem și drojdia dizolvată în apă călduță. Apoi adăugăm iaurtul grecesc și frământăm pentru a forma un aluat. Mai putem adăuga puțină făină dacă coca este prea moale. Se frământă până când aluatul este legat. În interior se presară și câteva semințe de chimen. Se formează o bilă din aluat. Se pune într-o folie de plastic nouă și se lasă ”odihinit” măcar o oră. Când aluatul a crescut se întinde pe o suprafață netedă cu ajutorul unui făcăleț sau dacă nu aveți, unei sticle. Tip: puneți sub aluat o hârtie de copt și pe aluat o hârtie de copt. Așa veți modela aluatul mai rapid. Cuptorul se încinge între timp. Aluatul se va tăia cu ajutorul unui cuțit în bucăți mai lungi sau mai scurte, depinde de cum vreți să fie sărățelele. Se lunge cu ou bătut și se presară chimen. Se coc la circa 190 grade timp de 20, 25 de minute. Sărățelele trebuie să fie ușor rumene. Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân