Rețeta originală de tort Krantz cu nucă – aromat, crocant și ușor de preparat

  • Publicat:
Rețeta originală de tort Krantz cu nucă - aromat, crocant și ușor de preparat
Foto: Shutterstock

Dacă tortul Diplomat nu este pe gustul tău, încearcă această rețetă de tort Krantz cu nucă. Este un desert delicios care va satisface papilele gustative ale invitaților din noaptea de Revelion sau cu orice ocazie festivă. Vezi mai jos ingredientele și modul de preparare.

Ingrediente pentru blatul de tort

  • 10 albușuri
  • 300 grame miez de nucă măcinată
  • 125 grame făină
  • un praf de sare

Ingrediente pentru sirop

  • 200 ml apă
  • 200 grame zahăr
  • 2 linguri esență de vanilie

Ingrediente pentru crema de tort Krantz cu nucă

  • 10 gălbenușuri
  • 150 grame zahăr
  • 300 grame unt 82% grăsime
  • 2 linguri de esență de vanilie

Ingrediente pentru toppingul de nuci caramelizate

  • 100 grame miez de nucă
  • 100 grame zahăr

Cum se face blatul de tort Krantz

  1. Albușurile se amestecă cu sarea și se bat cu mixerul până obții o compoziție aerată.
  2. Adaugă treptat zahărul și continuă să mixezi până acesta se dizolvă complet și obții o spumă care nu curge.
  3. Adaugă nuca măcinată și amestecă totul cu o lingură sau o spatulă.
  4. Adaugă treptat făina în compoziție și amestecă bine ca să se încorporeze uniform în compoziție și să nu se formeze cocoloașe.
  5. Împarte compoziția în 3 părți egale, în 3 castroane. Acestea vor fi cele 3 foi de blat ale tortului Krantz.
  6. Tapetează cu hârtie pergament o tavă întinsă dreptunghiulară, rotundă sau una de chec/cozonac (în funcție de ce formă vrei să aibă tortul). Toarnă compoziția dintr-un castron și întinde cu spatula ca să obții o suprafață dreaptă.
  7. Introdu tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Lasă foaia de blat la copt 15 minute. Repetă procesul și cu celelalte 2 castroane de aluat pentru blat.

Cum se face crema pentru tortul Krantz

  1. Amestecă gălbenușurile cu zahărul într-un castron.
  2. Umple pe sfert o oală cu apă, pune-o pe foc mediu și adu la fierbere. Deasupra acesteia, plasează un castron de metal care să nu atingă apa (metoda bain-marie).
  3. Pune în castron amestecul de gălbenușuri cu zahăr și untul. Lasă să se topească totul la foc mic și amestecă încontinuu, până obții o cremă groasă, onctuoasă și lucioasă.
  4. Ia castronul cu cremă și adaugă esența de vanilie. Amestecă din nou foarte bine.
  5. Acoperă castronul cu folie alimentară (ca să nu prindă crustă crema) și lasă la răcit.

Cum se face siropul pentru blat

  1. Pune apa într-o crăticioară pe foc mediu.
  2. Adaugă zahărul și lasă-l pe foc până se dizolvă complet.
  3. După ce se răcește siropul, adaugă esența de vanilie și amestecă.

Cum se caramelizează nucile pentru topping

  1. Pune zahărul într-o crăticioară, pe foc mediu. Amestecă încontinuu până când zahărul se topește complet. Nu lăsa prea mult pe foc, altfel zahărul se va arde și va fi amar.
  2. Adaugă nucile tocate grosier sau măcinate (în funcție de preferințe) peste zahărul dizolvat din cratiță și amestecă bine.
  3. Toarnă nucile caramelizate în strat subțire pe o foaie de copt și lasă-le să se răcească.
  4. Pentru a mărunți acest strat de nuci caramelizate folosește ulterior un sucitor cu care presezi pe suprafață.

Asamblarea tortului Kratz cu nucă

  1. Împarte în 3 crema de tort: 2 părți egale mai mari și una mai mică pentru ultima foaie de deasupra.
  2. Pune o foaie de blat în forma dorită și toarnă peste ea sirop cu zahăr – nu exagera cu cantitatea, altfel blatul se va înmuia prea tare.
  3. Peste prima foaie de blat însiropat întinde o parte din cremă.
  4. Continuă cu următoarea foaie de blat, siropul și iar crema.
  5. Peste ultima foaie de blat întinde cantitatea mai mică de cremă.
  6. Presară pe deasupra și pe lateral nucile caramelizate.
  7. Tortul Krantz se lasă la frigider cel puțin 3 ore înainte de a fi servit, pentru a se întrepătrunde toate aromele, crema să fie fermă și siropul să înmoaie suficient blatul.

Sursă rețetă: chefspencil.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult