CSÎD a încercat – Gogoşi cu glazură, neprăjite în ulei (american doughnuts) – reţetă fără chimicale

Copiii sunt îndrăgostiţi de gogoşi. Mai ales de gogoşile americane cu glazură colorată. Însă există şi variante fără chimicale & cu mai puţine calorii la cuptor
 • Publicat:
CSÎD a încercat - Gogoşi cu glazură, neprăjite în ulei (american doughnuts) - reţetă fără chimicale
CSÎD a încercat - Gogoşi cu glazură, neprăjite în ulei (american doughnuts) - reţetă fără chimicale, foto Mădălina Drăgoi

Cine nu are copii, probabil nu ştie câte ingrediente artificiale au celebrele american doughnuts pe care le găsim şi în magazinele alimentare din România. Şi nu spun că părinţii ar fi neapărat informaţi, însă la insistenţa cu care copiii lor cer chiar şi zi de zi gogoşile colorate cu siguranţă la un moment dat unii au curiozitatea să citească etichetele. Cu toate acestea, există şi variante sănătoase.


Recunosc, că nu mă simt tocmai confortabil când trebuie să refuz copilul de aproape 4 ani, îndrăgostit de frumuşelele gogoşi colorate. Însă o fac, după ce am aflat concluziile experţilor în nutriţie şi alimentaţie publică de la Asociaţia Pro Consumatori care au analizat gogoşi glazurate ce se vând în magazinele mari din România (”O gogoaşă din aluat congelat conţine până la 14 chimicale!”,”Gogoşi cu aromă de lapte!”,”Gogoşile conţin grăsimi trans peste limitele de siguranţă!”
”Gogoşi glazurate cu carmin sau dioxid de titan!”,”28 de aditivi alimentari descoperiţi în gogoşile analizate!””O gogoaşă conţine până la 5 linguriţe de zahăr!”). Însă curiozitatea lui nu a încetat, chiar dacă nu am mai cumpărat. Tot el a venit cu o soluţie – să facem acasă (fiind inspirat de perioada de autoizolare la domiciliu când am gătit zi de zi împreună). Aşadar, am început cercetările şi am adaptat la ingredientele pe care le aveam la dispoziţie. Evident, am ales varianta de a le coace în cuptor şi nu de a le prăji.

gogosi la cuptor

De ce ai nevoie de pentru a face acasă gogoşi americane?

Ingredientele pentru aluat sunt clasice – făină, drojdie, lapte, 1 linguriţă de zahăr, 1 ou, o lingură de unt. Pentru glazură noi am improvizat – am folosit nişte zmeură congelată pe care am mixat-o cu o lingură de miere, însă puteţi topi ciocolata (alba, neagră), face sosuri din fructe pe care le aveţi. Sau puteţi rade ciocolată şi presăra deasupra sau presăra fulgi de cocos, ori nucă, migdale măcinate etc.

gogosi la cuptor

Gogoşi americane cu glazură la cuptor – reţetă

Ingrediente aluat:

 • O cană de făină
 • 1 ou
 • 100 ml lapte
 • O lingură de unt
 • 5 grame drojdie (noi am pus mai puţină, dar nu au crescut f mult)
 • 1 linguriţă de zahăr
 • 1 praf de sare

Glazura:
Ingrediente:

 • O mână de zmeură şi o lingură de miere – am folosit noi
 • Ciocolată
 • Nuci
 • Migdale
 • Cocos
 • Fructe uscate, etc

Mod de preparare aluat şi glazură:
Făină, drojdia, laptele călduţ, untul topit şi răcit,oul, zahărul şi sarea se amestecă. Se frământă (cel mic s-a distrat foarte bine la acest capitol). Se lasă la crescut până volumul aluatului s-a dublat (la noi nu a fost cazul, căci băiatul nu se putea dezlilipi pur şi simplu de aluatul magic). Aluatul se întinde cu un sucitor (noi am avut o sticlă) şi cu ajutorul unui pahar mare se decupează formele de gogoşi. Cu ajutorul unui pahar şi mai mic (noi am folosit un dop) se mai decupează şi mijlocul din fiecare cerc şi astfel obţinem forma de gogoaşă. Resturile de aluat se frâmântă din nou şi se modeleză. Noi am făcut şi un croissant. Se coc la cuptor la foc mediu. Testul scobitorii este ca de obicei de ajutor. Pentru glazură am mixat zmeura cu miere.
După ce s-au răcit, le-am pus în ”glazură” – sosul de fructe în cazul nostru. Au fost delicioase!

gogosi la cuptor

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc