Ți-e foame de mâncare sau de iubire (de sine)?

Foame emoțională sau foame pe fond nervos - un fenomen care se poate instala când traversăm perioade stresante.
  • Publicat:
Ți-e foame de mâncare sau de iubire (de sine)?
Cum sa recunosti foamea emotională? foto shutterstock

În pandemie, au explodat numărul persoanelor care suferă de tulburări alimentare. Zeci de mii de cazuri de bulimie, anorexie sau cazuri în care persoanele mânâncă pe fond de stres încă așteaptă să fie diagnosticate în fiecare colț de lumea. Iată cum se face diferența în foamea reală și foamea emoțională?

 

Foamea emoţională este un impuls care ne face să mâncăm chiar și atunci când nu avem nevoie de hrană ci pentru a ne umple golurile şi nevoile emoţionale. Se poate întâmpla să nu primim mereu iubirea și afecțiunea de care avem nevoie, pe care le merităm și se creează goluri sufletești. În cazul unor persoane, cel mai la îndemână este să se calmeze. Mâncarea este un substitut care ne dă confort. Și totuși este important să recunoști dacă ai tendința de a mânca sau nu pe bază de stres, sau când ai emoții, temeri, frici. Iată câteva caracteristici ale foamei emoționale.

Cum să recunoști foamea falsă?

Ți se întâmplă să mănânci fără control când ești în așteptarea unor mesaje, răspunsuri, rezultate.

Foamea emoțională te face să nu fii atent la ce consumi. Poți observa că ai terminat deja o ciocolată, dar nu îți amintești nici când ai ajuns la jumătatea ei.

Multe persoane se trezesc din somn și merg în bucătării să mai ronțăie ceva, deși au avut cină.

Gândul nu stă decât la mâncare, deși observi că jumătate din garderobă a rămas mică într-un timp scurt.

Ai mânca oriunde și oricum, oricând – un alt semn că ai putea suferi de foamea emoțională. Nu mai este important pentru tine să așezi masa frumos și să mănânci în liniște alături de alte persoane.

Nu ești tocmai împlinit în viața personală ori tocmai ai fost dezamăgit, înșelat și singura bucurie pare că a mai rămas mâncarea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân