Surse de iod – vezi ce alimente sunt bune dacă ai probleme cu glanda tiroidă

În managementul afecțiunilor tiroidiene este foarte important să evităm creșterea nivelului de stres și a substanțelor care mimează efectele stresului în organism.
  • Publicat:
Surse de iod – vezi ce alimente sunt bune dacă ai probleme cu glanda tiroidă
Surse de iod - bune pentru tiroidă Foto: Shutterstock

Afecțiunile glandei tiroide se pot moșteni. Așadar, este bine ca o dată cu înaintarea în vârstă să puneți pe lista de analize și teste medicale de rutină și consultul la medicul endocrinolog măcar o dată la doi ani dacă nu există alte indicații. Dacă ați fost diagnosticat cu o afecțiune a glandei tiroide se poate impune tratament medicamentos. Și alimentația vine ca adjuvant, dar și exercițiile fizice practicate cu regularitate. Cori Grămescu, nutriționist și instructor de Pilates explică care sunt alimentele cele mai indicate în afecțiunile de tiroidă.

 

Sursele naturale de iod generează echilibru pentru tiroidă. Spre exemplu: algele, peștele și fructele de mare, ouăle.

Mai este nevoie de suplimente cu iod dacă mănânci alimente cu iod natural?

”Dacă aceste ingrediente se regăsesc constant în alimentația noastră, nu e nevoie de suplimente de iod, mai ales că în România se folosește sare iodată. Introduceți zilnic în alimentație pește pescuit din apă sărată, midii, stridii, scoici, creveți pescuiți, sepie și caracatiță, dar și alge – cele mai comune preparate sunt salata de alge și chipsuri coapte de alge” a explicat Cori Grămescu.

Seleniu – ce alimente sunt recomandate pentru pacineții cu boli de tiroidă

Un alt mineral recomandat în cazul regimului alimentar pentru afecțiuni ale glandei tiroide este seleniul. ”Tonul, sardinele, ouăle, nucile de Brazilia și leguminoasele sunt și ele alimente care nu trebuie să lipsească din meniul pentru tiroidă, fiind surse excelente de seleniu. Atenție, nu luați suplimente cu seleniu în afecțiunile de tiroida fără să aveți recomandarea medicului și o dozare clară în sânge, pentru a evita supradozajul” a mai precizat nutriționistul.

Surse de zinc bune în cazul pacienților cu boli de tiroidă

Zincul este un alt mineral esențial pentru buna funcționare a tiroidei, îl găsim în stridii și scoici, carne de vită și curcan/pui crescut la sol. ”Organele conțin surse semnificative de B12 și acid lipoic și pot fi introduse ocazional în alimentație, fără a face însă abuz. Aici menționez în special ficatul de vițel, și pipotele și inimile de curcan” a mai completat Cori Grămescu. Cafeaua, ceaiul verde, energizantele și băuturile alcoolice trebuie consumate rar, iar suplimentele termogenice pentru slăbire sau pre-workout trebuie eliminate complet. Lactatele grase pot genera inflamație în corp și ar trebui consumate cu moderație, evitând lactatele de vacă în mod special.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân