Siluetă de invidiat şi sistem imunitar puternic? Supa este soluţia!

Supa şi ciorba satură uşor şi pentru mult timp. În plus, majoritatea sunt gustoase, legumele împrumutând şi gustul, iar ceapa şi rădăcinoasele, precum ţelina şi albiturile parfumând chiar şi cele mai fade ingrediente. Dacă aveţi exces mare de greutate, puteţi începe o astfel de dietă hrănitoare, care asigură hrana pe tot parcursul zilei şi care nu vă pune sănătatea în pericol.
  • Publicat:
Siluetă de invidiat şi sistem imunitar puternic? Supa este soluţia!

Supa şi ciorba satură uşor şi pentru mult timp. În plus, majoritatea sunt gustoase, legumele împrumutând şi gustul, iar ceapa şi rădăcinoasele, precum ţelina şi albiturile parfumând chiar şi cele mai fade ingrediente. Dacă aveţi exces mare de greutate, puteţi începe o astfel de dietă hrănitoare, care asigură hrana pe tot parcursul zilei şi care nu vă pune sănătatea în pericol.


În mod normal, efectul regimului cu supe începe să apară la cântar după primele 10 zile de aplicare. Evident, dacă le gătim controlat şi nu adăugăm pâine, paste făinoase, grăsimi animale, smântână, orez alb şi cartofi, iar sare şi uleiuri vegetale cu moderaţie.

Putem să ne reglăm elegant greutatea şi dacă ne gândim să respectăm doar câteva zile pe săptămână o astfel de dietă de supe şi ciorbe, alternând zilele de hrană normală cu zile de „hrană lichidă”, fără a priva organismul de nutrienţi importanţi.

Descoperă 5 beneficii ale supei

Într-o astfel de dietă, bazată exclusiv pe supă, cea de legume cu orez integral, poate constitui o bază instituindu-se în mese principale. Trebuie să fie nesărată, însă se poate acri cu puţină zeamă de lămâie sau borş proaspăt, după gust. Uleiul de măsline virgin sau cel de dovleac, în cantităţi rezonabile, dau un gust bun şi contribuie la senzaţia de saţietate.

Pe lângă această supă, există o multitudine de variante, la latitudinea imaginaţiei culinare, care vă pot ajuta să vă săturaţi, dar şi să pierdeţi kilogramele. Supele au inspirat şi nutriţioniştii, care au elaborat programe de slăbire pe bază de supe.

Una dintre cele mai cunoscute este cea elaborată de nutriţionista britanică Fiona Kirk, al cărei program se bazează pe supe bogate în fibre şi nutrienţi, însă slabe în grăsime, cum ar fi supa pe bază de orez integral.
Nutriţionista consideră că supele trebuie să conţină şi diferite frunze proaspete, care dau gust bun, se constituie în surse de fibre alimentare şi accelerează funcţiunea tractului digestiv. Mărarul, pătrunjelul, leuşteanul, chivas sunt numai câteva exemple de acest fel, dar ele pot fi completate cu numeroase plante care asigură supelor nu numai aroma necesară, ci şi substanţele de care avem nevoie.

Rădăcinoasele din supă, respectiv morcovii, ţelina, sfecla toate în afara cartofilor, sunt sărace în calorii dar săţioase, introduc în organism sărurile minerale de care avem nevoie şi asigură o bună digestie. Autoarea le recomandă chiar şi la micul dejun.

Supa are avantajul că este uşor de preparat şi, servită la micul dejun, constituie o bază alimentară pentru o bună parte de zi. Cât despre eliminarea şi celor mai mici urme de grăsime, nutriţionista îi sfătuieşte pe adepţii dietei ca înainte de a o servi, să răcească supa la frigider. „Partea grasă, ieşită la suprafaţă, se solidifică şi se poate culege uşor cu o spumieră, după care supa se reîncălzeşte şi poate fi consumată caldă, fără să difere de cea proaspătă”, susţine Fiona Kirk.

În schimb, nu se recomandă adaosul de condimente puternice în supă precum piper, ardei iute sau aşa-zisele concentrate, care se comercializează ca „adaosuri”, având la bază preparate chimice. Mai putem spune că supele şi ciorbele reprezintă o bună opţiune pentru copiii şi adolescenţii care au probleme cu greutatea, cu condiţia ca, evident, să nu fie însoţite de consumul de pâine, smântână, tăiţei, cartofi sau orez în exces, ci să fie preparate cât mai dietetic.

Chiar daca multe persoane o considera demodata, supa ar trebui sa faca parte din meniul fiecaruia, mai ales in sezonul rece. Foarte revigoranta, ea este plina de virtuti care te vor ajuta sa iti mentii echilibrul nutritional si sanatatea! Convinge-te!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”