Proteinele vegetale, aliatul femeilor pentru o îmbătrânire sănătoasă. Ce să începi să mănânci înainte de a intra la menopauză

Un nou studiu realizat de Universitatea Tufts din Boston sugerează că proteinele vegetale integrate într-un model alimentar în timpul vârstei mijlocii este asociată cu îmbătrânirea sănătoasă la femei.
  • Publicat:
Proteinele vegetale, aliatul femeilor pentru o îmbătrânire sănătoasă. Ce să începi să mănânci înainte de a intra la menopauză
Foto: shutterstock

În 2018, aproximativ 27% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani se confruntau cu mai multe afecțiuni de sănătate cronice, iar până în 2050, cercetările sugerează că majoritatea persoanelor de peste 50 de ani vor avea una sau mai multe afecțiuni cronice. Riscul din spatele acestor afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, cancerul, boala pulmonară obstructivă cronică și boala coronariană, poate fi redus prin schimbări în alimentație și stil de viață. Un nou studiu realizat de Universitatea Tufts din Boston sugerează că proteinele vegetale integrate într-un model alimentar în timpul vârstei mijlocii este asociată cu îmbătrânirea sănătoasă la femei.

Datele studiului

Studiul, condus de cercetătorii de la Centrul de Cercetare în Nutriție Umană Jean Mayer al USDA (HNRCA), a fost publicat pe 17 ianuarie în The American Journal of Clinical Nutrition. Cercetătorii au analizat date autodeclarate din studiul Nurses’ Health Study, bazat la Harvard, care a urmărit 48.000 de femei profesioniste din domeniul sănătății, între 1984 și 2016.

Pentru a evalua aportul alimentar, au examinat mii de chestionare completate de participanți la intervale de 4 ani între 1984 și 2016. Participanții trebuiau să înregistreze cât de des consumau anumite alimente, iar cercetătorii au calculat aportul de proteine multiplicând frecvența de consum a fiecărui aliment cu conținutul său de proteină. Apoi au folosi24t baza de date Harvard University Food Composition Database pentru a calcula totalul de proteină consumat.

Participanții au completat un chestionar de sănătate în 2014 și la sfârșitul studiului în 2016. În 2016, au completat și chestionare despre sănătatea mentală și nivelul de funcționare fizică.

Ulterior, cercetătorii au comparat dietele celor care nu au raportat nicio afecțiune cronică cu dietele celor care au raportat cel puțin una dintre bolile enumerate.

Proteinele vegetale, asociate cu îmbătrânirea sănătoasă

Deși consumul de proteină în orice formă în timpul vârstei mijlocii a fost asociat cu îmbătrânirea sănătoasă, proteinele vegetale par să aibă un efect benefic mai mare. În 1984, proteina de origine vegetală a fost definită ca fiind provenită din:

  • pâine
  • legume
  • fructe
  • pizza
  • cereale
  • produse coapte
  • piure de cartofi
  • nuci
  • fasole
  • unt de arahide
  • paste

Cercetătorii au descoperit că femeile care obțineau mai multă proteină din aceste surse aveau cu 46% mai multe șanse să rămână sănătoase la bătrânețe. De altfel, cele care obțineau cea mai mare parte a proteinelor din surse animale (carne, lapte, pește și alte fructe de mare și brânză) aveau cu 6% mai puține șanse să rămână sănătoase pe măsură ce îmbătrâneau.

Alimentele de origine vegetală furnizează proteină și alți nutrienți

Autorii sugerează că beneficiile observate la cei care au consumat mai multă proteină de origine vegetală în dieta lor ar putea fi, în parte, datorate altor componente alimentare ale plantelor, cum ar fi fibrele alimentare, micronutrienții (vitamine și minerale) și polifenolii, adică antioxidanți despre care se crede că aduc beneficii sănătății umane.

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân