Organizezi o petrecere de Sărbători? Iată cât timp poate sta mâncarea pe masă înainte de a se altera

  • Publicat:
Organizezi o petrecere de Sărbători? Iată cât timp poate sta mâncarea pe masă înainte de a se altera

Cea mai bună parte a unei petreceri de sărbători este, fără îndoială, mâncarea, cu mese pline de carne și brânzeturi, fripturi festive, antreuri, prăjituri și alte ingrediente care probabil stau la temperatura camerei pentru prea mult timp. Partea cea mai rea a unei petreceri de sărbători este toxiinfecția alimentară care poate urma.

Îți spunem tot ce trebuie să știi pentru a organiza o petrecere reușită fără a-ți trimite toți invitații la spital. Și da, știm că nu te poți plimba cu mâncarea de la și către frigider din oră în oră.  

Ce îți îngreunează misiunea este faptul că o persoană obișnuită nu poate spune, doar gustând, dacă mâncarea e alterată sau nu. Și aici vorbim de mâncarea pregătită special pentru masa de sărbători, nu despre cea care a fost ținută multă vreme în condiții improprii.

În timp ce majoritatea oamenilor pot observa dacă o mâncare nu mai este comestibilă, alimentele pot părea în regulă după gust, miros sau felul în care arată și totuși să fie pline de bacterii în plină dezvoltare, ceea ce poate provoca îmbolnăvirea celor care le ingerează. 

Vestea bună este că „aproape toată mâncarea poate fi lăsată afară dacă o ții în condiții de siguranță”, a spus Trevor Craig, expert în siguranța alimentară citat de huffpost.com.

Și totuși, ce poți face pentru a te asigura că petrecerea ta e un succes?

În primul rând, asigură-te că alimentele sunt gătite la temperatură ridicată

Alimentele precum carne de pui, curcan, fructe de mare și ouă trebuie gătite la o temperatură internă suficient de înaltă pentru a ucide toate bacteriile. Dacă nu sunt eradicate, aceste bacterii se pot înmulți ușor, mai ales dacă sunt lăsate pe o masă timp de câteva ore. Majoritatea alimentelor gătite trebuie să atingă o temperatură internă între 63 și 74 de grade Celsius, pentru  a fi sigure pentru consum. Folosește un termometru alimentar ieftin pentru a te asigura că aperitivele sau cina au atins o temperatură internă suficient de înaltă.

Cunoaște „zona de pericol”

Dacă încă nu știi ce este, se referă la intervalul de temperatură între 4 și 40 de grade Celsius. Nu ar trebui să lași niciodată mâncarea în acest interval pentru mai mult de două ore. Bacteriile se pot multiplica rapid în zona de pericol, așa că este important să ții mâncarea în afara acestui interval.

Ține minte că frigiderul tău ar trebui să fie setat la aproximativ 4 grade, deci orice mai cald decât frigiderul tău în zona temperaturii camerei este probabil în zona de pericol.

Menține alimentele calde

Chiar dacă alimentele sunt gătite la temperatura ideală, tot trebuie să le ții calde pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Felurile de mâncare gătite nu ar trebui păstrate afară timp de mai mult de două ore, iar numărătoarea inversă începe imediat după ce mâncarea este gata de consumat. Dacă trebuie să lași mâncarea afară mai mult timp, este important să folosești o sursă de încălzire (cum ar fi un vas cu apă fierbinte sau o lampă specială) pentru a menține alimentele gătite la peste 60 e grade celsius. 

Menține alimentele reci

La fel cum alimentele calde trebuie să fie ținute calde, alimentele reci trebuie să fie păstrate… reci. Alimente precum brânzeturile și salata de cartofi nu ar trebui lăsate afară mai mult de două ore, cu excepția cazului în care gazdele au o modalitate de a le menține la o temperatură de sub 4 grade celsius.

O modalitate simplă de a face acest lucru este să umpli o tavă de aluminiu cu gheață și să așezi vasul înăuntru. Acest lucru este mai ușor de făcut cu unele alimente decât cu altele. De exemplu, sosurile pot fi așezate ușor într-un castron cu gheață și tot arată bine pentru servire. Cu toate acestea, este mai dificil să menții reci preparatele de dimensiuni mai mari.

Pentru a preveni încălzirea alimentelor până la o temperatură nesigură, poți așeza cantități mai mici pe masă sau pe blatul de servire, lăsând restul în frigider până în momentul servirii. Acest lucru este deosebit de important pentru alimentele cu conținut ridicat de lactate precum brânza și alimentele care conțin ouă crude, precum ouăle umplute. 

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân