Mănânci și te simți vinovată? Nu o să crezi de ce mănâncă unii oameni

Spune-mi ce relație ai cu mâncarea, ca să-ți spun ”cine ești”
  • Publicat:
Mănânci și te simți vinovată? Nu o să crezi de ce mănâncă unii oameni
Nu o sa crezi de ce mananca in exces unii oameni. Foto: Mădălina Drăgoi

Mâncarea este vitală. Însă alimentele nu au doar rolul de a hrăni. Ci joacă mult mai multe roluri. Printre ele: alimente ce au doar rol utilitar, alimente ce aduc senzația de plăcere, alimente pe post de tranchilizante, alimente ce trezesc sentimentul de vinovăție și uneori chiar ură față de propria persoană. Unele mâncăruri au roluri vindecătoare. Există și preparate culinare ce au rol de a lărgi sferele educației. Fiecare persoană, în funcție de momentele pe care le traversează, de valori, stare de sănătate, de stările emoționale dă conotații proprii mâncărurilor.

Unii oameni uită să mănânce, alții mănâncă de fiecare data când simt emoții pe care nu le pot conține. Fie că aceste emoții sunt conectate cu tristețe, cu furie, cu bucurie, cu fericire, cu satisfacție sau chiar cu incapacitatea de a comunica ceea ce simt. Alții mănâncă din cauza oboselii vrând să dea un boost de energie corpului și minții care cer cu încăpățânare odihnă sau o pauză.

Mâncarea – nu doar hrănește dar reduce la tăcere emoții negative

Alții apelează la mâncare ca să se recompenseze eforturile, stresul. Alții ca să uite. Cum spunea medicul Mihaela Bilic într-un interviu mai vechi pentru revista Ce se întâmplă, doctore? ”Mâncarea este cel mai la îndemână ”tranchilizant”. Unii mănâncă pentru a-și alimenta sentimentul de neputință. Neputință de a arăta cum își își doresc. Ori incapacitate de renunța la alimente ce nu le fac bine. Și sentimentul de vinovăție poate fi alimentat la masă.

Prin mâncatul excesiv – se creează o ”barieră” între persoană și lumea înconjurătoare

Există și cazuri în care prin mâncare în exces se creează un scut de protecție față de lumea din jur. Există femei cu traume netratate față de relația cu bărbații, de exemplu. Și nu doresc să fie atrăgătoare pentru sexul masculine ca să se simtă în siguranță, iar kilogramele în plus, alimentate de mâncare sunt un antidot ușor de accesat.

Mâncatul la nervi sau mâncatul pe fond emotional se poate trata, ameliora. În special atunci când se conștientizează. Nu doar consultațiile la un medic nutritionist sunt de ajutor. Căutarea trebuie începută în ”sufletul” fiecărei persoane cu acest tip de comportament. Având drept ghid un psihoterapeut, cauzele emoționale pot fi deblocate mai ușor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân