Iulie – ce fructe și legume de sezon să alegi

Mănâncă sezonal și cumpără local! Însă gândește global! Iată ce fructe și legume au maximă savoare în luna iulie.
  • Publicat:
Iulie – ce fructe și legume de sezon să alegi
Tu știi ce fructe și legume se fac în România în iulie? Foto: Mădălina Drăgoi

Trăim vremuri pe care bunicii noștri doar le puteau visa când erau copii. Astăzi poți mânca fructele și legumele preferate aproape în orice perioadă a anului. Proaspete. Evident importate în cele mai multe luni ale anului. Uneori chiar de pe alte continente. De altfel, nu se întâmplă rar să avem aceleași legume sau fructe în sezon în variantele locale dar și importate de la mii de km distanță. Ei bine, orice monedă are două fețe.

Este convenabil să avem la dispoziție orice legume sau fructe dorim, este profitabil și pentru agricultură. Însă transportul, poluarea, uneori și calitatea mai slabă a produsului cules crud sau dat cu diverse substanțe care să fie conservat au de suferit. Așadar, o bună informare și alegerea surselor locale sunt de folos. Însă asta înseamnă și disciplină. Să consumi doar ceea ce este de sezon. Și răbdare.

Informează-te lunar despre legumele și fructele care apar în țara noastră

În multe țări, există chiar în restaurante, pe pereți sau la baie postere cu legume și fructe specifice fiecărei luni. Asta duce la o mai bună conștientizare a sezonalității, dă idei despre rețețe de sezon. Poate unele de mult timp uitate, dar care trezesc amintiri.

Prima salată de roșii cu castraveți, dar și cartofi noi

Așadar, în luna iulie sau luna lui cuptor în țara noastră este normal să mâncăm următoarele legume: roșii, castraveți, ceapă verde… (deja sună a salată de roșii, una dintre cele mai savuroase rețete românești). Lor li se adaugă fasole verde, andive, conopidă, mazăre, cartofi noi, dovlecei, rubarbă, spanac, varză, salată verde dar și alte tipuri de salată. Tot legume locale sunt și ridichiile, morcovi, prazul, usturoi verde, leuștean, mărar, pătrunjel.

Ce fructe românești sunt în plin sezon în iulie?

La categoria fructe: vedete în iulie sunt încă cireșele, căpșunile, corcodușele. Dar se coc și piersici, caise. Pot apărea din producția locală chiar și pepeni. Tot acum este momentul perfect și pentru o cură cu vișine, dar și coacăze, zmeură.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân