Dieta săracă în carbohidrați și grăsimi – o soluție pentru a trăi mai mult și mai sănătos la vârste înaintate?

Iată câteva sfaturi de nutriție pentru persoanele de vârstă mijlocie și descoperă beneficiile dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați și grăsimi, precum și importanța alegerii sursei potrivite de carbohidrați și grăsimi în funcție de vârstă și nevoi individuale.
  • Publicat:
Dieta săracă în carbohidrați și grăsimi - o soluție pentru a trăi mai mult și mai sănătos la vârste înaintate?
Dieta săracă în carbohidrați sau grăsimi - o soluție pentru a trăi mai mult și mai sănătos la vârste înaintate? Sursa foto: Shutterstock

Un nou studiu arată că dieta săracă în grăsimi și carbohidrați poate îmbunătăți sănătatea adulților de vârstă mijlocie și a celor cu vârste mai înaintate. În timp ce studiile anterioare au evidențiat beneficiile acestor diete în pierderea în greutate și sănătatea cardiovasculară, acest nou studiu publicat în Journal of Internal Medicine analizează efectele asupra mortalității la persoanele cu vârste între 50 și 71 de ani.

Cercetătorii au raportat că dietele sănătoase cu conținut scăzut de grăsimi – caracterizate printr-un conținut scăzut de grăsimi saturate și un conținut ridicat de proteine vegetale și carbohidrați de înaltă calitate – au fost asociate cu mai puține decese din diferite cauze, inclusiv boli cardiovasculare și cancer, într-un interval de 23 de ani. Din cei 371 159 de subiecți analizați, 165 698 au decedat în timpul studiului.

Consumul carbohidraților și a grăsimilor pe măsură ce înaintezi în vârstă

Pe măsură ce îmbătrânim, este important să fim atenți la modul în care consumăm carbohidrații și grăsimile.

Potrivit experților, dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt de obicei cele mai bune pentru persoanele în vârstă, însă nu ar trebui să eliminăm complet grăsimile și carbohidrații din alimentația noastră. Este important să recunoaștem diferența dintre grăsimile și carbohidrații sănătoși versus cei nesănătoși, a declarat Kailey Proctor, o dieteticiană specializată în nutriția oncologică la City of Hope Orange County Lennar Foundation Cancer Center din California.

Pentru a asigura o alimentație echilibrată și sănătoasă, Proctor recomandă consumul de carbohidrați complecși, cum ar fi pâinea integrală, quinoa, orez brun și cartofi dulci. Aceste alimente sunt bogate în fibre, antioxidanți și micronutrienți, spre deosebire de carbohidrații simpli, cum ar fi pâinea albă, cerealele pentru micul dejun și produsele de patiserie care nu au aproape nicio valoare nutritivă. În plus, trebuie să fim conștienți și de diferența dintre grăsimile saturate și cele nesaturate, astfel încât să putem alege opțiuni sănătoase în ceea ce privește grăsimile pe care le consumăm.

Eliminarea dietelor sărace în carbohidrați și grăsimi

Conform dieteticianului Trista Best, unele diete cu conținut scăzut de carbohidrați încurajează consumul de proteine și grăsimi sănătoase. Însă nu toți carbohidrații sunt egali, iar carbohidrații sănătoși precum fructele, legumele și cerealele integrale ar trebui să fie incluși într-o dietă echilibrată. De asemenea, dietele cu conținut scăzut de grăsimi pot fi benefice pentru sănătate prin îmbunătățirea nivelurilor de colesterol și reducerea riscului de boli de inimă, însă este important să consumăm totuși grăsimi sănătoase din nuci, semințe, avocado și pești grași.

În opinia expertului în dietă și nutriție, Robert Lafelice, o dietă bogată în carbohidrați poate fi asociată cu boli precum diabetul, cancerul și demența, în timp ce dietele cu conținut scăzut de grăsimi nu sunt neapărat sănătoase în sine. Pentru adulții mai în vârstă, consumul crescut de carbohidrați și scăderea consumului de grăsimi poate fi nesănătos și periculos, deoarece cu trecerea timpului, corpul devine natural mai rezistent la insulină, iar consumul de carbohidrați poate agrava această situație.

Dietele pentru persoanele de vârstă mijlocie

Heather Dyc, o nutriționistă și scriitoare cunoscută, a declarat pentru Medical News Today că recomandă diete cu conținut scăzut de carbohidrați, dar bogate în grăsimi sănătoase pentru persoanele de vârstă mijlocie. Potrivit ei, grăsimile omega sunt extrem de benefice pentru sănătatea cognitivă, a stării de spirit și previn bolile metabolice. Sursele sănătoase de grăsimi, cum ar fi nucile, semințele, peștele și uleiul de măsline, sunt, de asemenea, foarte sățioase, ceea ce poate ajuta persoanele de vârstă mijlocie să consume mai puține calorii, lucru benefic pentru reducerea grăsimii abdominale.

În ceea ce privește carbohidrații, Dyc recomandă ca oamenii să fie selectivi cu sursele lor și să consume fructe și legume bogate în nutrienți, fibre, antioxidanți și vitamine și minerale care să prevină îmbătrânirea bruscă.

Barbara Kovalenko, un nutriționist înregistrat și consultant de nutriție pentru aplicația de pierdere în greutate Lasta, afirmă că atât dietele cu conținut scăzut de grăsimi, cât și cele cu conținut scăzut de carbohidrați pot îmbunătăți starea de sănătate a adulților de vârstă mijlocie și a celor mai în vârstă. Cu toate acestea, Kovalenko subliniază că nu există o  dietă universală, iar fiecare persoană trebuie să ia decizii informate cu privire la sănătate pe măsură ce îmbătrânește.

Aceste noi cercetări oferă informații valoroase cu privire la modul în care o simplă ajustare a dietei poate avea un impact pozitiv asupra sănătății în general.

Surse: medicalnewstoday.com, today.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân