Cum să mănânci corect mierea dacă ai diabet. Așa nu-ți crește deloc glicemia!

În cadrul evenimentului Longevia Summit, Dr. Ștefan Stângaciu a explicat cum ar trebui să consume mierea pacienții cu diabet.
  • Publicat:
Cum să mănânci corect mierea dacă ai diabet. Așa nu-ți crește deloc glicemia!
Cum să mănânci corect miere dacă ai diabet. Așa nu-ți crește deloc glicemia!

Mierea este adesea percepută ca un aliment natural, sănătos, plin de beneficii pentru organism. Însă pentru pacienții cu diabet, consumul de miere trebuie abordat cu prudență. Deși este naturală, mierea rămâne un tip de zahăr, ceea ce înseamnă că are un impact direct asupra glicemiei.

Este mierea permisă în diabet?

Răspunsul scurt este: da, dar cu măsură și doar în anumite condiții. Spre deosebire de zahărul alb rafinat, mierea conține și cantități de vitamine, enzime și antioxidanți. Totuși, indicele său glicemic este ridicat, ceea ce înseamnă că poate crește nivelul zahărului din sânge destul de rapid.

Nu adăuga miere peste alimentația zilnică

O greșeală frecventă este considerarea mierii ca pe un „supliment sănătos” care poate fi consumat fără a ajusta dieta. În realitate, pacienții cu diabet trebuie să fie atenți la totalul carbohidraților consumați zilnic.

În cadrul evenimentului Longevia Summit, Dr. Ștefan Stângaciu, medic specialist în medicină de familie, Președinte al Societății Române de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie, a explicat cum ar trebui să consume mierea pacienții cu diabet.

„Nu trebuie luată mierea peste alimentația obișnuită dacă avem diabet”.

În acest sens, specialistul recomandă ca, în ziua în care se dorește consumul mierii, să se renunțe la un aliment din dietă care conține carbohidrați și să se înlocuiască cu o linguriță de miere.

„De exemplu, o felie de pâine poate fi înlocuită cu o linguriță de miere”.

Această abordare are scopul de a evita creșterea glicemiei prin acumularea de carbohidrați suplimentari.

Citește și: Miere raw vs. sirop de arțar: care îndulcitor natural este mai sănătos?

Câtă miere este permisă?

În general, dacă este permisă de medicul curant, o linguriță de miere (aproximativ 5 grame) ocazional, înlocuind alt carbohidrat din dietă, nu ar trebui să aibă un impact negativ major asupra glicemiei. Totuși, acest lucru trebuie adaptat fiecărui pacient, în funcție de nivelul de control al diabetului, medicația urmată și regimul alimentar stabilit.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult