Artrita afectează milioane de oameni la nivel global și, deși este adesea asociată cu persoanele în vârstă, ea afectează oameni de toate vârstele, inclusiv copii. Afecțiunea provoacă dureri articulare și inflamații, iar cele mai comune două tipuri sunt osteoartrita și artrita reumatoidă. Cu toții știm că dieta joacă un rol esențial în sănătatea noastră generală, însă experții au explicat că anumite alimente pot ajuta și la reducerea inflamației și la gestionarea activității bolii. Din fericire, cu cât consumi mai multe alimente și condimente antiinflamatoare, cu atât reduci mai mult inflamația cronică.
Ardeii cayenne conțin capsaicinoide, compuși naturali cu proprietăți antiinflamatoare. Centrul medical Mount Sinai explică cum capsaicina este cunoscută pentru proprietățile sale puternice de calmare a durerii și este recomandată pentru tratarea osteoartritei și a artritei reumatoide, precum și a durerilor articulare sau musculare cauzate de fibromialgie sau alte afecțiuni. Totuși, se menționează că nu trebuie administrată copiilor sub doi ani.
Condimentul conține și vitaminele A și C, precum și flavonoide și carotenoide, care au proprietăți antioxidante. Arthritis Foundation recomandă să adaugi doar un praf sau două la început în preparate, deoarece ardeii pot fi iuți. Ardeiul cayenne se găsește sub formă de condiment, pudră, în majoritatea supermarketurilor.
Citește și: Artrita reactivă: cauze, factori de risc, simptome, complicații, analize, tratament
Scorțișoara conține cinamaldehidă și acizi cinamici, care au proprietăți antioxidante și ajută la inhibarea deteriorării celulelor de către radicalii liberi.
Arthritis Society Canada afirmă că cercetările au arătat rezultate promițătoare în ceea ce privește suplimentarea cu scorțișoară pentru reducerea inflamației și a stresului oxidativ. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii pentru a determina pe deplin eficiența condimentului în combaterea inflamației.
Poți încerca să adaugi scorțișoară în produse de patiserie sau în preparate precum fulgii de ovăz. Nuffield Health sugerează fierberea fulgilor de ovăz cu un praf de scorțișoară, apoi adăugarea de fructe proaspete și nuci pentru un mic dejun nutritiv.
Ghimbirul conține substanțe chimice precum gingerolii și shogaolii, compuși bioactivi cunoscuți pentru beneficiile lor asupra sănătății. Rădăcina are proprietăți antiinflamatoare, iar unele studii sugerează că poate reduce simptomele osteoartritei, deși altele sunt mai rezervate. Ghimbirul conține peste 400 de compuși naturali și că sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili dacă consumul său are un impact real asupra afecțiunilor precum artrita sau inflamațiile respiratorii.
Ghimbirul poate fi adăugat atât în preparate dulci, cât și sărate. Poți să-l fierbi într-un ceai, să-l adaugi în smoothie-uri sau în mâncăruri precum cele stir-fry.
Foto: shutterstock