Cele mai bune vitamine pentru copii. Ce trebuie să mănânce ca să nu răcească

Descoperă 7 vitamine pentru copii sănătoși, feriți de răceală. Află care sunt cele mai bune alimente pentru imunitatea copiilor la început de toamnă!
  • Publicat:
Cele mai bune vitamine pentru copii. Ce trebuie să mănânce ca să nu răcească
Foto: Shutterstock

Vine sezonul rece şi vă speriaţi că micuţul va face răceli repetate? Acum este momentul să îi oferiţi toate vitaminele indispensabile unui sistem imunitar puternic. O tabletă de vitamina C în fiecare zi şi ţinem răcelile departe, cred încă mulţi dintre noi. Nu e chiar aşa. Vitamina C este indispensabilă vieţii, alături de toate celelalte vitamine. Ele sunt eficiente dacă se găsesc împreună, deoarece fiecare vitamină este ajutată în acţiunea ei de combatere a radicalilor liberi de către toate celelalte.

În prezent, se cunoaşte faptul că dacă luăm doar vitamina E sau doar vitamina C, fără tot complexul de vitamine, acestea se transformă ele însele în radicali liberi, deci substanţe nocive pentru corp.

Citește și: Vitaminele care „hrănesc” tumorile. Nu luați aceste suplimente dacă aveți cancer!

De ce copilul trebuie să aibă optimul de vitamine?

Vitaminele sunt absolut necesare în procesul de creştere, dar şi pentru funcţionarea corectă a metabolismului proteinelor, lipidelor şi glucidelor. Astfel, micuţul va trebui să aibă zilnic obligatoriu o masă de lactate, o masă de carne (în special de peşte) sau un ou fiert, dar şi o salată mare de crudităţi şi cel puţin 5 fructe de sezon.

Spre exemplu, într-o salată de legume, ca să vă bucuraţi de toate vitaminele, e util să puneţi o lingură de ulei de măsline presat la rece. În prezenţa acestei grăsimi, vitaminele se extrag optim de către organism.

Iată însă cum puteţi să îi furnizaţi copilului tot complexul de vitamine prin alimentaţie.

Citește și: Ce înseamnă consum excesiv de fructe. Cât putem mânca zilnic fără să avem probleme

Surse naturale de vitamine pentru copii

Vitamina A

Se ia optim din organe de viţel gătite în suc de roşii sau dintr-o felie de pâine integrală cu unt sau dintr-un ou de găină. O mai găsiţi în cantităţi mari în vegetale ca pătrunjelul uscat, morcov, lactate, fructe şi legume verzi (broccoli, spanac), galbene (pepene galben, cartofi), portocalii (morcovi) şi roşii (ardei gras, roşii).

Necesarul de vitamina A creşte în stări infecţioase, cum sunt virozele respiratorii.

Grupul de vitamine B

Se poate lua optim din drojdie de bere ecologică. O găsiţi la magazinele cu produse naturale. Calităţile acestei drojdii se menţin dacă preparaţi acasă o pâine din făină integrală ecologică. Copilul le mai asimilează corect dacă îi daţi germeni uscaţi de grâu în combinaţie cu un iaurt natural, dar şi nuci, alune crude, susan, carne de pui, somon, ton, ficat, mazăre uscată.

Vitamina C

Este un puternic antioxidant şi, alături de vitaminele A şi E, apără organismul de radicalii liberi. Dacă, spre exemplu, copilul a mâncat la şcoală mezeluri, nerecomandate în copilărie, vitamina C vine în apărarea organismului. Astfel, nitriţii şi nitraţii din alimente sunt împiedicaţi, datorită unei salate mari spre exemplu, să se transforme în substanţe cancerigene. O găsiţi în toate fructele şi legumele, cu precădere ardei gras, pătrunjel, broccoli, conopidă, căpşuni, roşii, cartofi, varză de Bruxelles, citrice (portocale, lămâi, lime, grepfrut, pomelo).

Vitamina D

Se sintetizează printr-o expunere de 10 minute zilnic la lumina solară, în special pe antebraţe. Deci şi în sezonul rece copilul va fi expus la lumină, pentru un sistem imunitar puternic. O mai găsiţi în cantităţi mari în peşte, lapte, iaurt, cereale, fructe de mare, sardine, somon, ton, nuci. Intervine şi ea în procesele care apără organismul copilului de radicalii liberi.

Vitamina E

Asociată cu vitaminele A, B5, B6, C, aceasta întăreşte sistemul imunitar. Toate uleiurile conţin vitamina E. Pentru copil, e necesară o linguriţă de ulei presat la rece (floarea-soarelui, de măsline, de susan) în orice salată. Nu sunt recomandate însă uleiurile de in şi de cânepă până la 18 ani, din cauza fitoestrogenilor.

Cele mai bogate surse naturale de vitamina E se pot găsi în: germeni de grâu, uleiuri vegetale, avocado, produse din cereale integrale, gălbenuș de ou, fructe cu coaja lemnoasă (nuci, arahide, alune, migdale), ficat, unt de arahide.

Vitamina K

Este indispensabilă pentru sânge. Cu cât vegetalele au o culoare mai verde, cu atât sunt mai bogate în vitamina K. De asemenea, probioticele conţin cantităţi mari din această vitamină, aşa că nu ezitaţi să le daţi copiilor iaurturi naturale, dar şi murături preparate acasă, cu apă şi sare. Murăturile în oţet inhibă această vitamină!

Cele mai bogate surse naturale de vitamina K sunt: legumele cu frunze verzi, cum este spanacul, broccoli, salata, varza, feniculul, pătrunjelul, năutul, varza de Bruxelles, germenii de grâu, uleiul de rapiţă şi cel de măsline, ficatul de vită, ceaiul verde.

Vitamina P

Este esenţială pentru absorbţia vitaminei C și ajută la prevenirea infecţiilor. Aceasta se găseşte în legumele şi fructele portocalii –  portocale, dovleac, măceşe, morcovi, ardei gras –, ulei de măsline, fructe de pădure, ceapă, struguri, roșii, pătrunjel, mentă, varză, cacao, mere, merișoare.

Aceste vitamine se iau optim de către copil dintr-o hrană naturală şi variată. Dacă însă medicul v-a recomandat un complex de vitamine, aveţi grijă să-i respectaţi sfaturile. Aceasta pentru a elimina riscul de supradoză!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân