Ce se întâmplă, de fapt, dacă ții post intermitent. Din ce în ce mai mulți români încearcă să slăbească așa

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce se întâmplă, de fapt, dacă ții post intermitent. Din ce în ce mai mulți români încearcă să slăbească așa

În ultimii ani, postul intermitent este o metodă de alimentație tot mai des aleasă de mulți români. Această dietă constă în alternarea perioadelor de post și de mâncare pe parcursul unei zile. 

Ce se întâmplă, de fapt, dacă ții post intermitent

Postul intermitent este o practică în care alternezi perioade de alimentație normală cu perioade de restricție calorică sau de abstinență alimentară. Există mai multe tipuri de post intermitent, printre care se numără postul în zile alternative, postul cu întreruperi de 16/8 (adică consumul de alimente într-o fereastră de 8 ore și abstinența totală sau restricția calorică în restul celor 16 ore), și alte variante.

Ce se întâmplă în corpul tău când ții post intermitent poate varia în funcție de mai mulți factori. De regulă, se folosește abordarea 16:8. Adică un post de 16 ore și o fereastră de mâncare de 8 ore. Deși obiectivul principal este reducerea excesului de grăsime, experții în nutriție subliniază că este esențial să consumați alimente hrănitoare și grăsimi sănătoase pentru a obține o dietă bună și echilibrată, conform mundodeportivo.com. Aflăm beneficiile acestui post intermitent, în continuarea articolului.

Alte beneficii ale postului intermitent sunt îmbunătățirea anumitor afecțiuni digestive, prevenirea diabetului de tip 2, reducerea stresului oxidativ și a inflamației în organism, reducerea stresului, îmbunătățirea dispoziției și beneficiul sănătății inimii. În plus, induce mai multe procese de reparare celulară, care au efect de a întârzia îmbătrânirea celulară. Despre acest subiect din urmă vom vorbi în continuarea articolului.

Ce au scos la iveală studiile

Ce se întâmplă cu celulele noastre în timpul postului intermitent? Îmbătrânirea celulară este pierderea funcției, care apare atunci când se acumulează radicali liberi (substanțe reziduale), care provoacă daune celulelor noastre și, în principal, mitocondriilor (fabricile noastre de energie). Odată cu îmbătrânirea, mitocondriile acumulează murdărie și ne distrug materialul genetic. Apoi, mecanismele de reparare sunt afectate și diminuate.

Pentru a încetini și a evita deteriorarea îmbătrânirii celulare, specialiștii recomandă crearea de noi mitocondrii, repararea daunelor cauzate celulelor și eliminarea a ceea ce nu poate fi reparat prin autofagie. Dar ce înseamnă autofagia? Vă explic în termeni simplii, ca să înțelegeți exact. Aceasta este un proces în care macrofagele mănâncă acele celule care nu au fost capabile să se repare singure. Postul intermitent este unul dintre mecanismele capabile să promoveze autofagia, care întârzie îmbătrânirea celulară.

Totuși, există voci care susțin că postul intermitent este dăunător sănătății. Sunt studii care concluzionează că ar crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Citește și: Veste șocantă! Postul intermitent (o dietă populară și în România) ar putea crește riscul de boli de inimă

„Constatările noastre încurajează o abordare mai prudentă și personalizată a recomandărilor alimentare, asigurându-se că acestea sunt aliniate cu starea de sănătate a individului și cu cele mai recente dovezi științifice”, a declarat Dr. Victor Wenze Zhong.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân