Ce să mănânci dacă ai pietre la rinichi

Dacă te confrunți cu pietre la rinichi, există câteva moduri prin care le poți elimina, mai ales dacă ești atent la alimentație.
  • Publicat:
Ce să mănânci dacă ai pietre la rinichi
Foto: shutterstock

Pietrele la rinichi pot fi cauzate din diverse motive: nu bei suficientă apă, nu faci destul de mult sport, mănânci alimente cu prea multă sare sau prea mult zahăr, consumi prea multă proteină animală fără legume sau pentru că te confruni cu obezitate. Așadar, dacă te confrunți cu pietre la rinichi, există câteva moduri prin care le poți elimina, mai ales dacă ești atent la alimentație.

Alimentele pe care trebuie să le eviți diferă de tipul de pietre la rinichi cu care te confrunți, iar cel mai frecvent tip de pietre la rinichi este oxalat de calciu. În acest sens, cele mai bune alimente pe care le poți consuma pentru a ameliora simptomele sunt cele care sunt bogate în calciu și oxalat. Atunci când sunt consumate împreună sunt șanse mari ca cei doi nutrienți să se lege unul de celălalt înainte de a ajunge la rinichi.

Potrivit The National Kidney Foundation, oxalatul se găsește în mod natural în fructe, legume, nuci și semințe, cereale și leguminoase. Din păcate, multe persoane cred că dacă elimină din dietă alimentele bogate în o oxalat reduc șansele de a forma pietre de ocalat de calciu. Din contră, aceasta este cea mai sănătoasă metodă prin care poți reduce riscul de pietre la rinichi.

The National Kidney Foundation mai sugerează că o dietă redusă în calciu poate crește riscul de formare a pietrelor la rinichi, motiv pentru care se recomandă să nu se reducă cantitatea de calciu consumată. În schimb, concetrează-te pentru reducerea sodiului din dietă.

Probabil te întrebi cum să combini cei doi nutrienți în dietă. De exemplu, smoothie-urile sunt o modalitate ideală prin care poți introduce aceste tipuri de alimente. Spanacul, de exemplu, tinde să aibă o cantitate uriașă de oxalat. Pentru mai mult calciu în dietă amestecă verdețurile cu laptele de vacă sau kefir.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân