Capcanele alimentelor vegane sau 100% bio din magazine. Medic: „E doar o strategie de marketing”

Capcanele alimentelor vegane sau 100% bio din magazine. Medic: „E doar o strategie de marketing”
Foto: Shutterstock

Te-a prins frenezia alimentelor bio, vegane sau promovate ca fiind indicate pentru slăbit? Nu te grăbi să umpli coșul de cumpărături cu astfel de produse. Mai întâi citește lista de ingrediente și valorile nutriționale. Mesajul scris cu litere de-o șchioapă pe astfel de produse ascunde, de cele mai multe ori, o strategie de marketing pentru a vinde un produs mai puțin sănătos sub aspectul unuia benefic, spune dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la clinica Smartnutrition.

Potrivit specialistului, dacă vrem să urmăm o dietă de scădere în greutate, trebuie să avem mare grijă la faptul că există niște capcane în care putem să cădem.

Cea mai bună salată de slăbit e cea făcută acasă

„În primul rând, toate produsele de la restaurant, de la take away, de la fast-foodul considerat mai sănătos, cum sunt salad barurile,  pot să conțină sosuri sau aditivi care cresc densitatea calorică a acelui aliment.

Dacă facem o salată acasă, putem să o alcătuim astfel încât să nu depășească 300-400 de calorii. În schimb, o salată din restaurant poate ajunge la valori duble, de 600 până la 800 de calorii, prin sosurile adăugate și alte adaosuri pe care poate nici măcar nu le observăm (ex: crutoane)”, spune dr. Alexandru Popa.

Astfel, putem să luăm în greutate mâncând aparent foarte sănătos.

Atenție la alimentele vegane!

Mare grijă și la produsele din magazine marketate ca fiind foarte sănătoase, vegan, plant based, 100% bio, slim sau indicate pentru slăbit.

„Acestea ne induc imaginea falsă că sunt bune atunci când vrem să scădem în greutate, însă realitatea este că multe astfel de produse au foarte multe calorii sau au în componență ingrediente care nu ne fac bine, cum ar fi uleiul de palmier, margarina și diverse E-uri nocive.

Sfatul meu este ca înainte de a lua de bun mesajul care spune că produsul este 100% curat, vegan, cel mai bine e să citim eticheta alimentară, astfel încât să vedem câte calorii sunt în acel produs și ce ingrediente au fost folosite. Doar așa ne vom da seama că acel produs este într-adevăr mai sănătos sau dacă este doar o strategie de marketing”, încheie medicul Alexandru Popa.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Alexandru Popa - Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Dr. Alexandru Popa este medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Clinicii Smart Nutrition. Ambițios și totodată empatic, dr. Alexandru Popa găsește soluții pentru toate programele sau problemele zilnice ale pacienților, cât și pentru toate preferințele culinare.  Educație ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân