Când trebuie să bei cafeaua, de fapt, dacă vrei să trăiești mai mult

Un expert a sugerat că dacă bei cafeaua înainte de o anumită oră a zilei, acest obicei ar putea contribui la o viață mai lungă.
  • Publicat:
Când trebuie să bei cafeaua, de fapt, dacă vrei să trăiești mai mult
Când trebuie să bei cafeaua, de fapt, dacă vrei să trăiești mai mult

Un expert a sugerat că dacă bei cafeaua înainte de o anumită oră a zilei, acest obicei ar putea contribui la o viață mai lungă. Totuși, el avertizează că efectele puternice ale cafelei ar putea avea efectul opus dacă este consumată mai târziu.

Potrivit expertului în longevitate Dan Buettner, cafeaua de dimineață nu doar că trezește organismul, dar ar putea și să îți prelungească viața, cu condiția să fie neagră și fără zahăr.

Cum îți prelungește cafeaua viața

Într-un videoclip pe TikTok, Buettner a spus „Cred că una dintre cele mai bune băuturi pentru longevitate este cafeaua, dar unul dintre cele mai importante secrete pentru a o consuma și a trăi mai mult este să o bei înainte de prânz. Dacă bei una sau două cești de cafea înainte de prânz, îți scazi riscul de boli cardiovasculare”.

El susține că savurarea cafelei după prânz nu aduce aceleași beneficii, potrivit The Express.

„Dacă bei cafeaua după-amiaza sau seara, nu pare să aibă același efect. În plus, consumul de cafea prea târziu îți poate afecta somnul. Somnul de proastă calitate este echivalent cu o viață mai scurtă”.

@danbuettner Start your day with coffee, not your night. Coffee is a powerful drink for longevity, but timing is everything. ☕ Drink it in the morning to fuel your day, but skip it in the afternoon to protect your sleep and health. Tag a coffee drinker below 👇 #HealthyHabits #BlueZones #CoffeeForLongevity ♬ Happy Epic Violins – Carlos Estella

Buettner nu este singurul care are această opinie. Descoperiri recente publicate în European Heart Journal sugerează că momentul consumului de cafea este esențial pentru sănătate.

Studiul, care a analizat obiceiurile de consum de cafea ale aproximativ 40.000 de adulți, a relevat rezultate interesante. Cei care consumau în principal cafea dimineața aveau un risc cu 31% mai mic de a muri din cauza unei boli cardiovasculare pe o perioadă medie de 10 ani, comparativ cu cei care nu beau cafea. Cu toate acestea, studiul nu a găsit nicio legătură semnificativă între consumul de cafea și ratele mortalității cauzate de cancer, indiferent de momentul zilei. Cercetătorii au teoretizat că riscul redus de boli cardiovasculare s-ar putea datora proprietăților antiinflamatoare ale cafelei, prezente atât în varianta cu cofeină, cât și în cea decofeinizată.

Inflamația cronică poate duce la acumularea de plăci grase în vasele de sânge, crescând riscul de infarct sau accident vascular cerebral. Prin urmare, consumul de cafea neagră, menținerea unei alimentații echilibrate, exercițiile fizice regulate, evitarea fumatului și a alcoolului, precum și limitarea alimentelor procesate ar putea reduce riscul unor astfel de afecțiuni și ar putea contribui la o viață mai lungă.

Studiul a mai sugerat că persoanele care consumă cafea dimineața ar putea beneficia cel mai mult de efectele sale antiinflamatoare, deoarece anumite molecule inflamatorii din sânge sunt mai active la începutul zilei. Cu toate acestea, această ipoteză nu este lipsită de critici.

Riscurile consumului excesiv de cofeină

Mulți oameni încearcă să își limiteze consumul de cofeină (și implicit de cafea). Deși savurarea unei cești zilnice de cafea poate fi un ritual reconfortant, merită luate în considerare și riscurile asociate în principal conținutului ridicat de cofeină. Consumul excesiv poate duce la simptome neplăcute, precum anxietate, dureri de cap și chiar tahicardie.

Persoanele care beau cafea cu cofeină pot experimenta, de asemenea, o creștere a episoadelor de reflux gastric. În plus, consumul ridicat de cofeină poate intensifica nevoia de urinare frecventă și senzația urgentă de a urina.

Pentru un adult mediu, consumul a trei-patru cești de cafea pe zi, echivalentul a aproximativ 400mg de cofeină, este considerat sigur conform recomandărilor generale. Acest obicei ar trebui să facă parte dintr-un stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată și activitate fizică regulată.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult