Brânza mucegăită în frigider poate fi sigură de consum uneori. Cum diferă de brânza cumpărată cu mucegai

  • Publicat:
Brânza mucegăită în frigider poate fi sigură de consum uneori. Cum diferă de brânza cumpărată cu mucegai
Foto: Shutterstock

Nu toate alimentele mucegăite trebuie aruncate. În unele cazuri, brânza poate fi sigură de consum, chiar dacă are o zonă cu mucegai, însă e important să ții cont de tipul de brânză și să înlături mucegaiul, când e cazul.

Sunt câteva tipuri de brânză pe care nu e indicat să le mănânci dacă au mucegai. Acestea sunt, în general, cele moi și ușoare, ca brânza cottage, crema de brânză și ricotta. La fel se întâmplă cu alte tipuri de brânză care sunt mărunțite sau feliate.

În cazul acestor tipuri de brânză, mucegaiul se împrăștie mai ușor pe suprafața alimentului, contaminând mai mult decât vedem. Pe lângă acesta, se dezvolta bacterii periculoase în mucegai, ca listeria, salmonella, E.coli sau brucella.

Brânza sigură de consum, chiar dacă dezvoltă mucegai

Cu toate acestea, în cazul brânzei cu o consistență mai tare sau semi moale, situația este diferită. Alimente precum brânza cheddar, colby, parmezan sau brânză elevețiană  care zone cu mucegai ar fi sigure de consum. Este important însă să tai partea mucegăită și 2,5 centimentri lângă mucegai. Asigură-te că ții cuțitul departe de mucegai, pentru a nu contamina și alte părți ale brânzei.

Brânză cumpărată deja cu mucegai

Unele tipuri de mucegai nu sunt însă periculoase pentru organism. Cum este cazul mucegaiul folosit pentru a face diverse tipuri de brânză, recunoscute tocmai pentru acest detaliu. Printre ele se numără Brie sau Camembert. Aceste tipuri de mucegai sunt sigure de consum. Cu toate acestea, ele – alături de alte alimente cu lapte nepasteurizat – ar trebui evitate de persoanele cu sistemul imunitar slăbit, cum sunt: persoanele în vârstă, femeile însărcinate și copiii.

Dacă nu ești sigur ce tip de brânză ai și ce să faci dacă a crescut mucegaiul, varianta cea mai sigură este să o arunci.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”