Bananele, vinovate pentru gaze și balonare

Bananele pot avea și efecte neplăcute la nivelul tractului gastrointestinal. Mai exact, ele pot produce flatulență și balonare. Iată ce trebuie să știi.
  • Publicat:
Bananele, vinovate pentru gaze și balonare

Bananele sunt cele mai populare fructe din întreaga lume și, pe lângă asta, oferă numeroase beneficii pentru sănătate și nu sunt deloc costisitoare. De multe ori le consumăm chiar și atunci când ne confruntăm cu greață, stări de vomă sau diaree și nu doar pentru gustul lor, ci și pentru capacitatea pe care o au de a reintroduce nutrienții și electroliții în organism atunci când ai apetitul scăzut. Cu toate astea, unele persoane se pot confrunta cu gaze produse de consumul de banane.

Bananele, gazele și balonarea

În rândul copiilor, bananele sunt deseori folosite pentru ameliorarea diareei și constipației, însă unele persoane susțin că acestea pot produce efecte mai puțin plăcute precum gaze și senzație de balonare. Balonarea este o afecțiune comună reprezentată de disconfortul și presiunea simțită la nivelul abdomenului din cauza gazelor acumulate în intestine. Un posibil motiv pentru care pot apărea aceste efecte adverse este conținutul de sorbitol, pe care organismul îl metabolizează mai ușor și poate provoca un efect laxativ atunci când este consumat în cantități mari.

Bananele sunt bogate și în fibre solubile, un tip de carbohidrați care se dizvolvă în apă și rezultă creșterea producției de gaze. Atât sorbitolul, cât și fibrele solubile trec prin intestin în timpul procesului digestiv. Procesul de divizare a sorbitolului și a fibrelor solubile produc hidrogen, dioxid de carbon și gaz metan, ceea ce rezultă creșterea flatulenței. Consumul de cantități mari de fibre solubile poate cauza constipație, balonare și gaze, în special în rândul persoanelor care se confruntă cu probleme digestive. O banană de dimensiuni medii conține între 3 și 5 grame de fibre.

Cum să previi gazele dacă mănânci banane

Dacă crezi că ai o sensibilitate la compușii din banană, încearcă să mănânci porții mai mici pentru a reduce aceste efecte. De exemplu, în loc să mănânci o banană întreagă, poți mânca o treime sau doar jumătate din ea. Crescând gradual consumul de fibre poți ajuta sistemul digestiv să se ajusteze. De asemenea, dacă bei mai multă apă poți ajuta la minimizarea efectelor nedorite produse la nivelul tractului gastrointestinal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”