Alimentul vindecător pentru hipertensiune. Trebuie să mănânci 4 linguri pe zi

O nouă lucrare sprijină beneficiile acestui superaliment sugerând că poate reduce riscul de cancer și hipertensiune.
  • Publicat:
Alimentul vindecător pentru hipertensiune. Trebuie să mănânci 4 linguri pe zi
Foto: shutterstock

Semințele de chia și-au câștigat rapid popularitatea după ce au fost introduse pe lista superalimentelor, iar o nouă lucrare sprijină beneficiile acestora sugerând că pot reduce riscul de cancer și hipertensiune.

Descoperirile au fost publicate în ianuarie 2023 și indică faptul că semințele de in conțin:

  • acizi grași polinesaturați care îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară
  • fibre care ajută la stabilizarea glicemiei în rândul pacienților cu diabet de tip 2 și boli asociate tractului gastrointestinal
  • proteine care ar putea ajuta la tratarea cancerului și hipertensiunii
  • antioxidanți
  • proprietăți antimicrobiene

Ce sunt semințele de chia?

Semințele de chia provin de la planta Salvia hispanica, care face parte din familia mentei. De origine sunt din America de Sud și obișnuiau să fie sursă de hrană pentru culturile mesoamericane înainte de colonizare.

O trăsătură specifică a semințelor de chia, pe lângă culoare și dimensiune (mici, negre și gri) este natura lor hidrofobă, care permite absorbția de până la 10-12 ori mai mult lichid, formând un gel.

Semințele de chia au numeroase beneficii, atât din punct de vedere nutrițional, cât și farmaceutic. Conțin acizi grași omega-3, acizi grași polinesaturați, fibre și proteine, alături de antioxidanți și minerale.

Noul studiu sugerează că semințele de chia conțin compuși cu efecte antiinflamatorii care ajută la reglarea glucozei și managementul hipertensiunii. Nu este primul studiu care pune accentul pe acest aspect, însă este primul de acest fel detaliat la nivel molecular.

Cum ajută semințele de chia pacienții cu hipertensiune?

Potențialul semințelor de chiar de a reduce riscul de hipertensiune este, în principiu, atribuit conținutului de omega-3. Semințele de chia sunt o sursă excelentă de omega-3. Cercetările arată că în urma consumului de omega-3, fie că este asimilat prin dietă sau suplimente, este redusă tensiunea arterială.

De exemplu, un studiu din 2021 la care au luat parte 42 de adulți cu diabet de tip 2, arată că participanții care au consumat cel puțin 40g de semințe de chia zilnic, timp de 12 săptămâni, au reușit să reducă tensiunea sistolică.

Cât despre asocierea cu reducerea riscului de cancer, autorii studiului susțin că se datorează concentrației uriașe de antioxidanți și polifenoli.

Acești antioxidanți joacă un rol esențial în protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ produs de radicalii liberi. Acest efect protector ajută în prevenirea răspunsului inflamator prelungit, de cele mai multe ori asociat bolilor cronice precum cancerul.

Așadar, ca parte dintr-o dietă echilibrată și cu un conținut nutrițional optim, semințele de chia pot oferi beneficii vizavi de bolile cardiovasculare și cancer.

Surse:

Healthline

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33530854/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9834868/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân