Contrar credințelor populare, nu carnea este cea care poate putrezi în colon, ci legumele, cerealele și chiar leguminoasele. Funcția digestivă ajută șa descompunerea alimentelor ca mai apoi acestea să fie absorbite de organism prin pereții intestinali și folosiți pentru funcțiile vitale ale corpului. În medie, durează cam 4-5 ore ca o masă să iasă complet din stomac. Suprafața intestinului subțire absoarbe tot ce au reușit enzimele din corp să descompună în componente suficient de mici.
Tractul intestinal se pune și el pe treabă și digeră resturile, uneori producând mai multă risipă decât putem absorbi, de fapt. Părțile nedigerate, în special fibrele, ajung să fie defecate. Principalul motiv pentru care avem nevoie de bacteriile din tractul gastrointestinal este pentru a digera zaharurile, amidonurile și fibrele care se regăsesc în cereale, leguminoase și legume pe care enzimele digestive nu le pot descompune.
Este foarte ușor să-ți dai seama când „sunt puse la muncă” bacteriile din tractul intestinal și nu enzimele digestive, pentru că în acel moment apar gazele. Acesta este motivul pentru care atunci când mănânci fasole, năut, linte sau alimente care conțin în general amidon te fac să ai gaze, iar atunci când consumi carne nu se întâmplă acest lucru. Legumele, leguminoasele și cerealele putrezesc în colon alături de materiale descompuse inclusiv gaz metan și dioxid de carbon.
Foto: shutterstock
Sursă: https://www.bowelcancerfoundation.org.nz/blog/10-foods-that-rot-in-your-colon