6 îndulcitori artificiali de care să te ferești. Nu mai cumpăra produsul dacă scrie asta pe etichetă!

La capitolul sănătate, nu toți îndulcitorii sunt creați egal. Iată șase îndulcitori artificiali pe care să îi eviți, mai ales dacă îi vezi menționați pe etichetă!
  • Publicat:
6 îndulcitori artificiali de care să te ferești. Nu mai cumpăra produsul dacă scrie asta pe etichetă!
6 îndulcitori artificiali de care să te ferești. Nu mai cumpăra produsul dacă are asta pe etichetă!

Indiferent dacă „prăjiturești”, vrei să-ți îndulcești cafeaua sau să echilibrezi aromele într-o rețetă sărată, îndulcitorii sunt un element de bază în bucătărie. La capitolul sănătate, nu toți îndulcitorii sunt creați egal. Desigur, toți își fac treaba, aceea de a oferi gustul dulce preparatelor sau băuturilor tale, dar unii îndulcitori pot veni la pachet și cu riscuri îngrijorătoare dacă sunt utilizați prea des. De aceea, poate fi util să știi care sunt cei mai periculoși îndulcitori de care să te ferești.

În trecut, zahărul rafinat era principalul îndulcitor pe rafturile magazinelor alimentare. Acesta poate fi încă unul dintre cele mai comune opțiuni, dar pentru că din ce în ce mai multe persoane caută opțiuni mai puțin calorice, piața alternativelor de zahăr a explodat în ultimii ani. Cu numeroase opțiuni disponibile, toate promovând calități diferite, de la conținutul de calorii la gust și utilizare, poți deveni foarte confuz în privința alegerilor pe care să le faci. Dar te ajutăm noi! Iată șase îndulcitori artificiali pe care să îi eviți, iar dacă citești eticheta alimentelor pe care le cumperi și regăsești unul dintre acești îndulcitori, pune produsul înapoi pe raft.

Zahăr rafinat

Zahărul tradițional pe care-l adaugi în cafeaua ta sau pe care îl folosești în deserturile tale favorite poate fi una dintre cele mai proaste opțiuni pentru sănătatea ta. Conform cercetărilor, zahărul din alimentație poate promova obezitatea, ceea ce poate crește riscul de apariție a unei serii de probleme de sănătate. Deși nu trebuie să-l eviți complet, cu cât consumi mai puțin, cu atât mai bine.

Aspartam

Un îndulcitor înlocuitor popular, cel mai probabil vei găsi aspartam în băuturile dietetice. Acest îndulcitor cu zero calorii poate fi sărac în calorii și carbohidrați în comparație cu zahărul, dar există multe alte lucruri de care ar trebui să ne îngrijorăm.

De exemplu, cercetările sugerează că aspartamul poate influența negativ obezitatea, sănătatea intestinelor și intoleranța la glucoză și insulină. Cu rezultate îngrijorătoare precum acestea este mai bine să eviți acest ingredient și să cauți alternative cu puține calorii.

Acesulfam K

Vei vedea și acest ingredient listat ca „acesulfam de potasiu” sau „Ace-K” pe ambalajele alimentare. Cel mai des, îl vei găsi în băuturile dietetice și unele băuturi necarbogazoase. Ace-K este adesea combinat cu alți îndulcitori artificiali, precum aspartamul, și a câștigat popularitate ca fiind o alternativă cu puține calorii la zahăr.

Cu toate că Ace-K este aprobat de FDA, există date discutabile legate de îndulcitor. Un studiu pe animale arată o perturbare în microbiomul intestinal și creșterea în greutate la șoarecii de sex masculin după consumul de Ace-K timp de patru săptămâni. Aceste date sugerează un impact potențial negativ asupra obezității și posibilelor condiții cronice asociate.

Xilitol

Xilitolul este considerat un alcool de zahăr și, deși nu este lipsit de calorii, conține mai puține decât zahărul, ceea ce îi permite să aibă un impact mai mic asupra glicemiei. Acesta este un rezultat pozitiv, dar acest îndulcitor poate veni și cu unele efecte secundare neplăcute. Când este procesat prin tractul digestiv, alcoolurile de zahăr pot trage apa în intestine sau pot fi fermentate de microbii intestinali. Acest proces poate duce la simptome digestive, cum ar fi gazele, balonarea și diareea. Deși aceste simptome sunt puțin probabil să afecteze grav sănătatea, pot fi inconfortabile pentru o perioadă.

Sorbitol

Sorbitolul este un alt tip de alcool de zahăr care te poate lăsa cu simptome digestive neplăcute. Alcoolurile de zahăr se găsesc în mod natural în fructe și sunt, de asemenea, pregătite comercial pentru a fi adăugate în alimente și băuturi ca alternativă mai puțin calorică la zahăr. Vei găsi sorbitol și alte tipuri de alcool de zahăr în alimente și băuturi dietetice, iar uneori îl poți găsi și în gumă, bomboane fără zahăr și pastile pentru tuse.

Cu efecte secundare similare cu xilitolul este mai bine să eviți acest ingredient dacă te confrunți astfel de reacții adverse. În timp ce unele persoane pot tolera alcoolul de zahăr fără probleme, altele pot observa un nivel variabil de disconfort din cauza efectelor secundare asociate digestiei.

Zaharină

Zaharina este îndulcitorul la care mulți diabetici apelează. Acest îndulcitor artificial este de 300 de ori mai dulce decât zahărul, ceea ce îți permite să folosești o cantitate mică pentru a obține gustul dorit pentru cafeaua ta. De multe ori îl vei găsi combinat cu alte alternative de zahăr în băuturi dietetice și dulciuri cu conținut scăzut de zahăr, bomboane fără zahăr și alte alimente dietetice.

Mai multe autorități de sănătate consideră zaharina sigură pentru consum, deși există unele cercetări îngrijorătoare asociate cu acest ingredient. De exemplu, un studiu a legat zaharina de dezvoltarea cancerului de vezică la șobolani. Deși în urma altor studii nu s-a ajuns în final la aceeași concluzie, ar fi bine să limitezi consumul de zaharină.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân