5 idei de gustări pentru diabetici, sățioase și ușor de preparat

Ai fost diagnosticat cu diabet? Iată câteva gustări delicioase și sănătoase pe care le poți introduce în dietă.
  • Publicat:
5 idei de gustări pentru diabetici, sățioase și ușor de preparat

Când te gândești la gustări, adesea îți vin în minte alimente bogate în zahăr și carbohidrați. Cu toate acestea, există multe opțiuni de gustări prietenoase pentru diabetici care îți vor satisface papilele gustative fără a-ți crește brusc nivelul de zahăr din sânge.

Iată câteva idei sănătoase de gustări pentru diabetici, pe care le poți prepara fără dificultăți, cu ingrediente ușor de găsit în orice anotimp.

Iaurt grecesc cu fructe de pădure 

Iaurtul grecesc este o gustare excelentă pentru diabetici datorită conținutului ridicat de proteine și relativ scăzut de carbohidrați. Combinația de iaurt cu afine, căpșuni sau zmeură poate adăuga o dulceață naturală iaurtului tău. În plus, fructele de pădure au un conținut scăzut natural de zahăr și sunt o sursă bună de fibre. Spre exemplu, jumătate de ceașcă de zmeură conține 4 grame de fibre, 7,3 grame de carbohidrați și doar 2,7 grame de zahăr. Fibrele reprezintă o parte importantă a oricărui regim alimentar, în special pentru cei cu diabet. Deoarece organismul nostru nu le poate absorbi sau descompune, nu provoacă creșteri bruște ale nivelului zahărului în sânge, așa cum o fac alți carbohidrați. Fibrele pot, de asemenea, îmbunătăți digestia, proteja împotriva bolilor de inimă și ajuta la gestionarea greutății.

Ouă fierte tari 

Ouăle fierte tari reprezintă o gustare bogată în proteine, excelentă pentru cei cu diabet. Un ou fiert tare de dimensiuni mari are 77,6 calorii, 6,3 g de proteine, 5,3 g de grăsimi și 0,6 g de carbohidrați. Ouăle sunt, de asemenea, sățioase și pot ajuta la reducerea aportului zilnic total de calorii, ceea ce poate duce la pierderea în greutate. Dacă ești supraponderal, o scădere destul de modestă în greutate de 5-10% din greutatea corpului tău poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge și reduce necesitatea de medicamente pentru scăderea glicemiei.

Legume crude cu humus 

Humusul este o pastă cremoasă făcută din năut fiert. Conține carbohidrați complecși, proteine din plante, fibre și grăsimi sănătoase. Două lingurițe de humus furnizează 82,4 calorii, 2,5 g de proteine, grăsimi, 5,8 g, carbohidrați, 5,1 g și 1,8 g de fibre. Humusul are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că și carbohidrații săi sunt asimilați și descompuși mai lent de către organism, determinând o creștere treptată a nivelului de zahăr din sânge. Humusul se potrivește perfect cu legumele crude, inclusiv broccoli, morcovi și ardei gras, pentru o gustare sănătoasă, bogată în nutrienți, nu doar pentru diabetici, ci pentru oricine.

Salată de ton 

Salata de ton este o gustare revigorantă bogată în proteine, care poate fi preparată în doar câteva minute, combinând o conservă de ton cu una sau două lingurițe de maioneză. Poți adăuga și alte ingrediente, cum ar fi ardeii grași și țelina, dacă dorești. Tonul este o bună sursă de acizi grași omega-3, care pot reduce nivelurile de trigliceride (un tip de grăsime din sânge), proteja împotriva accidentelor vasculare cerebrale și menține sănătatea inimii. Poți consuma salata de ton ca atare sau să o servești cu biscuiți integrali. Poți înlocui maioneza cu avocado pisat pentru un plus de valoare nutrițională.

Pâine prăjită cu avocado 

Avocado este benefic pentru persoanele cu diabet deoarece are un conținut scăzut de carbohidrați și unul ridicat de fibre. De asemenea, furnizează o multitudine de vitamine și minerale și este o sursă bună de grăsimi sănătoase. Jumătate de avocado are 160 de calorii, proteine, 2 g, grăsimi, 14,7 g, carbohidrați, 8,5 g și 6,7 g de fibre. Pentru o gustare prietenoasă pentru persoanele cu diabet, pisează jumătate de avocado și întinde-l pe o felie de pâine integrală prăjită. Presară cu sare de mare și fulgi de ardei roșu. 

Gustările pe care diabeticii trebuie să le evite

Trebuie să limitezi consumul de alimente procesate, cereale rafinate și cu zahăr adăugat. Aceste alimente au tendința de a crește nivelul de zahăr din sânge mai rapid decât alimentele integrale, minim procesate. Gustările de evitat includ: chipsuri, biscuiți, bomboane, băuturi îndulcite, înghețată, iaurt cu fructe din comerț, alimente sărate, alimente prăjite, sucuri de fructe, cereale cu zahăr adăugat, fructe conservate, batoane de cereale.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân