4 beneficii surprinzătoare ale cafelei pentru corpul și mintea ta

Îți place cafeaua și nu îți imaginezi viața fără ea? Ei bine, ai câștigat și la capitolul sănătate fizică și psihică, dacă bei în fiecare zi câte o ceașcă.
  • Publicat:
4 beneficii surprinzătoare ale cafelei pentru corpul și mintea ta

Iubitori de cafea, sunteți pregătiți să aflați câteva vești uimitoare despre băutura voastră preferată cu cofeină? Mulți dintre noi ne bazăm pe cafea pentru a ne da energie dimineața și a ne menține activi pe parcursul zilei, dar aceasta are și numeroase beneficii pentru minte și corp. Îți spunem despre câteva moduri neașteptate în care consumul de cafea poate avea un efect profund pozitiv atât asupra sănătății mentale, cât și fizice.

Îmbunătățește capacitatea de concentrare și funcția cognitivă

Simți vreodată că te holbezi fără să vezi nimic la ecranul computerului, luptându-te să te concentrezi la o sarcină? Ei bine, o soluție simplă ar putea fi chiar în dulapul tău de bucătărie – o ceașcă aburindă de cafea. Cofeina poate îmbunătăți funcția cognitivă și crește concentrarea, spun mai multe studii, făcând-o soluția perfectă pentru momentele în care ai nevoie să te concentrezi pentru un proiect sau pentru o sesiune intensă de învățare. Mai mult, efectele unei cești de cafea pot dura până la patru ore, astfel încât te poți  baza pe puterea sa de a menține starea de vigilență pe parcursul întregii zile.

Cafeaua crește capacitatea de efort și rezistența 

Cafeaua a fost o preferată de sportivi și entuziaști ai fitnessului de multă vreme și nu fără un motiv întemeiat! Cofeina, ingredientul activ principal din cafea, poate îmbunătăți performanța fizică și rezistența la efort, arată studiile. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ducând la creșterea stării de vigilență, a concentrării și a nivelului de energie. Aceste efecte pot ajuta sportivii să depășească oboseala și să-și atingă obiectivele, fie că este vorba de o sesiune de antrenament dimineața sau de un maraton. Mai important, cofeina poate ajuta și la accelerarea metabolismului, făcând din cafea un activ valoros pentru cei care își doresc să se mențină în formă și să rămână sănătoși.

Reduce riscul apariției  unor boli, precum Parkinson și cancerul hepatic

Iubitori de cafea, luați aminte! Consumul zilnic de o ceașcă (sau trei) de cafea ar putea face mai mult decât să vă trezească dimineața. Cercetările sugerează că băutul regulat de cafea ar putea reduce de fapt riscul dezvoltării unor boli, cum ar fi Parkinson și cancerul de ficat. Rezultatele acestor studii sunt vești excelente pentru iubitorii de cafea din întreaga lume, care acum se pot bucura de băutura lor preferată cu un sentiment sporit de bunăstare. Riscurile asociate cu alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, pot fi, de asemenea, mai mici la consumatorii de cafea.

Cafeaua scade riscul de depresie și îmbunătățește starea de spirit 

Cafeaua a fost mult timp o băutură iubită în întreaga lume, deși beneficiile sale depășesc cu mult simplul fapt că ne oferă un boost de energie. Consumul regulat de cafea poate reduce de fapt riscul dezvoltării depresiei și îmbunătăți starea de spirit în general, spun mai multe studii recente. Rolul cafelei în îmbunătățirea sănătății mintale se datorează capacității sale de a crește producția de neurotransmițători precum dopamina și serotonină, care sunt responsabili de reglarea stării de spirit.

Foto: Shutterstock

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân