Vrei o talie subţire? Iată câte grame de fibre trebuie să consumi zilnic!

Daca nu v-a preocupat problema pana acum, trebuie sa va spunem ca abdomenul proeminent este mai periculos pentru sanatate decat acumularile de tesut gras de pe coapse, fese si solduri.
  • Publicat:
Vrei o talie subţire? Iată câte grame de fibre trebuie să consumi zilnic!

Trebuie să recunoaştem: câte dintre noi îşi contabilizează zilnic porţia de fibre? Mâncăm legume, fructe, poate şi cereale, dar nu măsurăm gram cu gram fiecare înghiţitură. Poate ar trebui s-o facem, mai ales dacă grăsimea abdominală reprezintă disconfortul estetic numărul 1 al siluetei. Vin cu argumente şi sfaturi accesibile cercetătorii de peste Ocean!

Dacă nu v-a preocupat problema până acum, trebuie să vă spunem că abdomenul proeminent este mai periculos pentru sănătate decât acumulările de ţesut gras de pe coapse, fese şi şolduri. Aşa că, dacă o partidă de shopping este sortită eşecului din cauza taliei prea groase, ar trebui să luaţi urgent măsuri. Grăsimea care nu încape în haine “îmbracă” periculos organele interne. Dar împotriva acestei ameninţări lucrează cercetătorii americani şi observaţiile lor susţinute.

Recent, după un studiu care a implicat 1.100 de persoane, specialiştii de la Centrul Medical Baptist Wake Forest au elaborat o schemă simplă de “topire” a nedoritelor depozite adipoase: fibre din legume, fructe şi diverse tipuri de fasole, alături de activitate fizică moderată.

Poate vă veţi spune că e banal. Atunci de ce nu suntem toate ca trase prin inel? Pentru că nu consumăm 10 grame de fibre solubile pe zi. Dacă am face-o, în 5 ani, cantitatea de grăsime abdominală s-ar pute reduce cu 3,7 la sută. Nu e mult, dar nici efortul nu este unul major. Dacă însă am adăuga şi puţin sport la porţia zilnică de fibre, procentul de grăsime s-ar reduce cu 7,4 la sută.

“La această oră, ştim că o cantitate mare de grăsime viscerală este asociată cu creşterea tensiunii arteriale, cu diabet şi cu îmbolnăvirea ficatului”, spune dr. Kristen Hairston, specialist în medicină internă la Centrul Medical Baptist Wake Forest. Însă micile ajustări în dietă şi sport pot schimba tabloul sumbru.

Reţeta unei talii de viespe

10 grame de fibre sunt mai mult decât accesibile: sunt conţinute în două mere, o ceaşcă de mazăre sau în jumătate de ceaşcă de fasole roşie. Iar activitatea fizică moderată presupune trei, patru antrenamente săptămânale a câte 30 de minute fiecare. Este mult, este puţin? Este necesar ar spune medicii americani cărora tomografiile le-au arătat negru pe alb că reţeta funcţionează.

“Este dovada că fibrele solubile combinate cu exerciţiile fizice scapă organele interne de ameninţarea grăsimilor” a concluzionat dr. Kristen Hairston. Încă nu se ştie exact mecanismul topirii grăsimilor, dar un lucru e cert: cu cât mai puţine, cu atât mai bine.


O sursă excelentă de fibre este mazărea, care  este bogată în fitonutrienţi, iar un studiu mexican spune că un consum regulat, alături de alte legume, poate scădea riscul de cancer gastric. Câteva linguri la o masă sunt suficiente.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bulimia: simptome şi tratament
Bulimia: simptome şi tratament
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”