Top 7 reguli de alimentație la sportivii de performanță. Inspiră-te!

Am stat de vorbă cu nutriționistul Wasim Nazer despre alimentele ce îi ajută pe sportivii de performanță să dea randament maxim în ziua competiției.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Alimentația are un rol foarte important nu doar pentru a ne hrăni ci și pentru a ne da energia necesară să desfășurăm anumite activități fizice și intelectuale. L-am întrebat pe nutriționistul Wasim Nazer informații despre obiceiurile alimentare ale sportivilor de performanță. Iată top 7 reguli pe care le aplică în zilele în care au competiții sportive.

CSÎD: În ce constă  dietă unui sportiv de performanță?    

Wasim Nazer: Dietă unui sportiv de performanță constă în primul rând în carbohidrați. Inclusiv pâine, cereale, paste, fructe și legume.

Reguli pentru alimentația sportivilor de performanță

CSÎD: Ce reguli de alimentație trebuie să respecte sportivii de performanță în zilele în care intră au competiții sportive?

Wasim Nazer: În ziua când are loc o competiție, se mănâncă ultima dată cu 3 până la 4 ore înainte de concurs, pentru a-i da suficient timp stomacului să digere hrana.

CSÎD: Este permis să consume alimente cu zahăr?

Wasim Nazer: De asemenea, se evită consumul de zahăr sau alimente ce conțin amidon cu până la 30 de minute înainte de începerea activității, deoarece acestea pot accelera deshidratarea.

Se recomandă hidratarea la fiecare 15-20 minute de exercițiu fizic intens

CSÎD: Efortul fizic intens ne face să simțim oboseala. Ce se întâmplă cu sportivii, ei trebuie să reziste și să performeze?

Wasim Nazer: Trebuie să aibă loc o realimentare cu minerale, carbohidrați și apă în timpul sesiunilor lungi de exerciții fizice. Se ia o gustare și se bea lichid la fiecare 15-20 de minute. Carbohidrații rafinați (ce conțin zahăr sau făină) trec rapid în sânge, unde alimentează mușchii pentru a lucra eficient. Fructele și sucurile naturale din fructe sunt, de asemenea, alegeri excelente.

Cereale integrale, fructe uscate – surse de carbohidrați pentru sportivi

CSÎD: Când are corpul din nou nevoie de carbohidrați?

Wasim Nazer: Alimentarea din nou cu alimente ce conțin carbohidrați se face după finalizarea exercițiilor intense. Pentru că nu este nevoie de energie rapidă, este mai bine să se aleagă carbohidrați mai puțin rafinați, cum ar fi cereale integrale sau batoane de fructe presate, care oferă atât carbohidrați cât și o gamă bogată de nutrienți.

Sunt recomandate suplimentele alimentare pe bază de proteine?

CSÎD: Cum își asigură aportul din proteine? Sunt recomandate suplimentele pe bază de proteine?

Wasim Nazer: În locul suplimentelor pe bază de proteine, trebuie să se consume proteine de înaltă calitate, cum ar fi carnea slabă, pește, pasăre, nuci, fasole, ouă, lapte.

Laptele este bun pentru recuperarea după exerciții fizice intense

CSÎD: Ce alimentele sunt recomandate după competiției?

Wasim Nazer: Laptele este unul dintre cele mai bune alimente pentru recuperare după un eveniment sportiv, deoarece oferă un echilibru ideal de proteine și carbohidrați.

Nutriționistul Wasim Nazer deține Certificat de Nutriționist cu liberă practică, Fitness Nutrition diet specialist

Wasim Nazer

 

Fotografii: Shutterstock și arhivă Wasim Nazer

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”