Faceţi mişcare pentru sănătatea creierului şi stimularea memoriei!

Aveţi probleme cu memoria? Uitaţi des? Atunci e momentul să luaţi măsuri pentru a evita o afecţiune gravă: Alzheimer. Un studiu recent menţionează beneficiile mersului pe jos care scad cu 50 la sută riscul de degenerare cerebrală.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Faceţi mişcare pentru sănătatea creierului şi stimularea memoriei!

 

Aveţi probleme cu memoria? Uitaţi des? Atunci e momentul să luaţi măsuri pentru a evita o afecţiune gravă: Alzheimer. Un studiu recent menţionează beneficiile mersului pe jos care scad cu 50 la sută riscul de degenerare cerebrală.
Alergatul uşor, mersul alert şi chiar numai plimbările uşoare pun sângele mult mai bine în circulaţie. Astfel, cu minimum de efort puteţi obţine beneficii enorme pentru întreg organismul şi mai ales pentru creier.
„Avem o irigare mai bună a creierului, vasele nu mai sunt îngroşate, circulă mai mult sânge, iar un creier mai bine irigat funcţionează mai bine. Sigur creierul se simte mai bine când primeşte un sânge de calitate şi mişcarea înseamnă că ieşi afară, ai stimuli diverşi vizuali şi auditivi când mergi într-un parc de exemplu, deci te simţi bine” spune dr. Margareta Coşurba, medic primar neurolog.
În plus, mersul pe jos şi mişcarea în aer liber stimulează toate simţurile şi implicit mai multe zone ale creierului. Specialiştii spun că acest lucru este suficient pentru a îmbunătăţi activitatea creierului. Iar un creier activ înseamnă un creier sănătos.
„Ca să îmbătrânim sănătos, creierul e bine să aibă o rezervă cognitivă cât mai mare, cât mai multe circuite şi reţele neuronale, şi atunci ieşind, făcând mişcare, socializând sau muncind până târziu, în creier sunt mai multe reţele şi dacă se întâmplă să îmbătrâneşti, ai o rezervă care să te ţină o vreme şi să acoperi deficitul” spune dr. Margareta Coşurba, medic primar neurolog.
„Mişcarea e una dintre puţinele metode care stimulează neurogeneza, stimulează regenerarea neuronilor şi e cumva direct responsabil de calitatea şi funcţionarea acestora, deci automat funcţiile cognitive sunt direct influenţate. Ne putem organiza mai bine, funcţionăm mental mult mai ok atunci când facem efort fizic” declară Brânduşa Călin, instructor fitness-aerobic.
Medicii sunt de părere că bolile de la maturitate evoluează mai lent şi sunt suportate mai bine de creier dacă acesta a fost bine irigat şi activat pe timpul întregii vieţi. 30 de minute pe zi de mers pe jos îmbunătăţesc cu 50 la sută funcţiile creierului şi mai ales memoria. Reducem astfel şi riscul apariţiei de Alzheimer sau demenţă la bătrâneţe. În plus, mersul pe jos are multe alte beneficii asupra sănătăţii.
„Sportul e considerat un tratament low-cost al depresiilor uşoare şi a stărilor de anxietate pentru că sub efort moderat creşte secreţia de serotonina, cantitate care sub stare de stres e considerabil diminuată” declară Brânduşa Călin, instructor fitness-aerobic.
Mersul pe jos energizează, reduce riscul de diabet, îmbunătăţeşte circulaţia şi implicit şi viaţa sexuală.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”