Borş de lobodă cu cartofi noi şi leuştean proaspăt: un deliciu de primăvară, plin de vitamine

Dacă şi voi treceţi printr-o criză de „nu mai ştiu ce să fac de mâncare” şi „m-am rotunjit în carantină ca o bulină”, vă propun să gătiţi azi un borş de lobodă roşie cu cartofi noi şi leuştean aromat.
Borş de lobodă cu cartofi noi şi leuştean proaspăt: un deliciu de primăvară, plin de vitamine

Vă zic drept: m-am săturat de izolarea asta! Nu de alta, dar am încercat în două luni toate reţetele cu şi fără carne, toate deserturile posibile şi imposibile, de mi s-a luat de orice. Nu mai zic de cântar care, bietul de el, crapă din toate încheieturile. Aşa am ajuns la cuminţenia pământului – un borş numai bun de potolit foamea şi de astâmpărat setea, fără sute de calorii la pachet. O zeamă acră şi aromată de care în copilărie fugeam ca… de tămâie mi-a înmiresmat azi bucătăria şi mi-a alinat dorul de casă.

Dacă şi voi treceţi printr-o criză de „nu mai ştiu ce să fac de mâncare” şi „m-am rotunjit în carantină ca o bulină”, vă propun să gătiţi azi un borş de lobodă roşie cu cartofi noi şi leuştean aromat. Reţeta e super simplă şi o poate face oricine, chiar şi începătorii care habar n-au cum se taie o ceapă fără să plângi.

De fapt, recunosc, e simplă pentru că aşa am făcut-o eu să fie. O să vedeţi mai jos de ce spun asta. Să trecem la treabă!

Ingrediente pentru borş de lobodă

  • 5 legături de lobodă roşie
  • O jumătate de rădăcină de ţelină
  • O ceapă roşie
  • Un ardei gras roşu
  • 2 cartofi noi măricei
  • 2 morcovi
  • 200 ml de borş
  • O legătură de leuştean
  • Sare, după gust

Metodă de preparare borş de lobodă

Acum să vă spun secretul simplităţii de care pomeneam mai sus: în loc să toc la milimetru ţelina, ceapa, ardeiul şi morcovii, le-am aruncat pe toate, curăţate de coajă (mai puţin ardeiul, logic), într-o oală de 3 litri cu apă rece. Voi puteţi, desigur, să le tăiaţi cubuleţe şi să vă bucuraţi de ele în farfurie, dar eu am preferat varianta asta pentru că aveam chef de un borş cât mai limpede cu putinţă, fără prea multe chestii solide prin el.

Să revenim! Am lăsat să fiarbă ţelina, morcovul, ceapa şi ardeiul gras cam o oră, timp în care am mai adăugat un ibric de apă fierbinte.

Între timp, am curăţat cartofii şi i-am tăiat cubuleţe, pe care i-am lăsat într-un castron cu apă ca să nu se oxideze până le vine rândul să bolborosească în oală.

După aceea, am luat la mână loboda. Din nou, vă spun cum am făcut eu, nu cum se face de regulă sau cum ar trebui. Am rupt doar frunzele de lobodă, tulpinile le-am aruncat de data asta, pentru că nu aveam poftă să le văd prin oală. Am spălat bine frunzele sub jet de apă rece, după care le-am tocat aşa cum mi-a venit la mână.

După ce a trecut ora de fiert legumele, le-am scos pe toate şi… duse au fost.

În locul lor am pus cartofii şi loboda, pe care le-am fiert cam o jumătate de oră (am testat înainte să fie cartofii fierţi), împreună cu borşul fiert în prealabil şi încă fierbinte.

Spre final, am tocat frunzele de leuştean şi le-am aruncat în oală. Am potrivit de sare, am mai lăsat pe foc vreo 3 minute şi gata.

Nu mi-a mai rămas de făcut decât să acopăr oala cu un capac şi să las aromele să se împrietenească vreo jumătate de oră. După aceea, la masă!

Borşul acesta de lobodă poate fi mâncat şi cald, şi rece, dar neapărat cu ceapă verde. S-aveţi poftă!

Supă cremă cu avocado şi castravete
Supă cremă cu avocado şi castravete