Sirop din flori de tei – rețeta super ușoară, din 4 ingrediente

20.06.2021
Sirop din flori de tei - rețeta super ușoară, din 4 ingrediente
Sursa foto: Shutterstock

În sezonul lor, poți pregăti un sirop din flori de tei absolut spectaculos. Mirosul îmbătător al teiului înflorit poate fi păstrat într-o sticlă și savurat pe parcursul întregului an. Poți folosi acest sirop din flori de tei ca ingredient-surpriză în cocktailuri nonalcoolice, limonade răcoritoare sau chiar în iaurturi. În plus, poate fi un excelent topping pentru înghețată sau prăjituri reci, precum panna cotta sau cheesecake. 

E de preferat să folosești pentru această rețetă flori de tei culese imediat după înflorire, bine scuturate de praf și insecte. Ai nevoie doar de 4 ingrediente pentru a face sirop din flori de tei: lămâi, zahăr și nectar de agave (sau miere) și, desigur, florile de tei. Acestora și se adaugă, firește, puțină apă, pe care nu am mai pus-o la socoteală.

Iată mai jos rețeta de sirop din flori de tei, cu două variante de preparare, dar și beneficiile teiului pentru sănătatea ta.

Rețetă de sirop din flori de tei: ingrediente, preparare

VARIANTA 1:

Ingrediente

  • 200 grame flori de tei
  • 2,5 litri de apă
  • 4 lămâi
  • 400 de grame de zahăr
  • plus 400 mililitri nectar de agave sau încă 400 de grame de zahăr

Mod de preparare

Pune apa, zahărul și nectarul de agave într-o oală pe foc. Cât timp se dizolvă zahărul și ajunge amestecul la punctul de fierbere, scutură florile de tei și spală-le sub un jet de apă rece.

Dacă vrei ca siropul să fie mai vâscos, lasă mai mult timp pe foc. Dacă îți place consistența, ia oala de pe foc și adaugă florile de tei în siropul cu zahăr, plus sucul de la cele 4 lămâi și coaja de la o lămâie. Amestecă bine.

Lasă oala cu sirop de tei la temperatura camerei până se răcește, apoi introdu-o la frigider, cu un capac deasupra.

Lasă la infuzat 3-4 zile, apoi scoate florile de tei cu ajutorul unei site și pune siropul rezultat în sticle cu capac. Păstrează-le la frigider.

Rețeta video de sirop din flori de tei mai jos:

VARIANTA 2:

Ingrediente

  • 200 grame flori de tei
  • 2,5 litri de apă
  • 800 grame miere sau 800 de grame de zahăr
  • sucul de la 4 lămâi

Mod de preparare

Pune florile de tei scuturate și spălate într-un borcan mare cu apă și sucul de lămâie. Se lasă acoperit cu capac, la loc răcoros, timp de 3-4 zile. În fiecare zi se amestecă în lichid, ca să fie florile scufundate, altfel vor face mucegai.

După ce trec cele 4 zile, se scot florile de tei (poți folosi o sită sau un tifon) și se adaugă mierea sau zahărul. Se toarnă lichidul într-o oală și se aduce la fierbere, până siropul capătă consistența dorită. Atenție însă: prin fierbere, mierea își pierde conținutul de minerale, vitamine și enzime active.

După fierbere, siropul se pune în sticle sterilizate și se păstrează într-un loc răcoros și întunecat.

Beneficiile florilor de tei

Florile și frunzele de tei au numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și psihică. Ele conțin uleiuri esențiale, aminoacizi și zaharuri cu efecte neurosedative și antispastice, benefice în cazul persoanelor care se confruntă cu stres psihologic, nervozitate și insomnie.

Ceaiul din flori de tei este excelent în caz de răceală, gripă sau alte infecții respiratorii. Totodată, poate fi util și persoanelor care vor să slăbească, deoarece reglează tranzitul intestinal și are efect diuretic.

În combinație cu bicarbonatul de sodiu, ceaiul de tei folosit în gargară ameliorează durerile în gât, tusea și inflamațiile.

Ceaiul din flori de tei este benefic și persoanelor care se confruntă cu incontinența urinară sau cu pietrele la rinichi.

Infuzia din flori de tei poate ameliora totodată cearcănele, iritațiile și pielea uscată, lipsită de strălucire.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Cârnați la grătar cu legume și porumb copt