Rețeta pentru cea mai bună ciorbă rădăuțeană. Ingredientul secret care face diferența

  • Publicat:
Rețeta pentru cea mai bună ciorbă rădăuțeană. Ingredientul secret care face diferența
Foto: Shutterstock

Într-o zi rece de toamnă, nimic nu este mai hrănitor decât o farfurie cu ciorbă rădăuțeană aburindă, ca la mama ei acasă. Te invităm să descoperi rețeta cu ajutorul căreia vei obține o ciorbă foarte gustoasă, pe placul tuturor.

Încearcă și rețeta de ciorbă de perișoare – cum să îți iasă perișoarele fragede și pufoase.

Pentru această rețetă de ciorbă rădăuțeană vom folosi, printre altele, carne de pui cu tot cu os, albitură, usturoi și ingredientul secret care dă gustul desăvârșit – smântână. Legumele pot fi păstrate toate în ciorbă, tocate mărunt, sau le poți folosi doar pentru gust, în timpul fierberii, dacă vrei ca zeama să fie mai light (poți păstra doar morcovul, pentru culoare și un gust mai dulceag).

Află mai jos care sunt ingredientele pentru 4 porții de ciorbă rădăuțeană și modul de preparare.

Ciorbă rădăuțeană de pui: ingrediente

Din următoarele ingrediente vei obține 4 porții de ciorbă. Așadar, dacă vrei să faci mai multe porții, dublează cantitățile de mai jos:

  • 500 grame carne de pui cu os (pulpe, piept, aripi)
  • 150 grame smântână
  • 2 gălbenușuri
  • 2 linguri de oțet
  • 1 ceapă albă
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 bucată mică de țelină
  • 1 ardei gras galben sau portocaliu
  • 1 morcov
  • 4 căței de usturoi dați pe răzătoare
  • 3 foi de dafin
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt tocat mărunt
  • câteva fire de leuștean proaspăt tocată mărunt – opțional
  • sare, câteva boabe de piper – după gust

Rețeta simplă de ciorbă rădăuțeană: mod de preparare

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să fierbi carnea de pui în apă cu puțină sare, aproximativ 30 de minute. Când se formează spumă la suprafață, ai grijă să o iei cu o paletă, ca să iasă ciorba limpede.

Între timp, curăță și taie legumele în bucăți mai mari (dacă decizi să nu le păstrezi în ciorbă) sau cubulețe (dacă vrei să le păstrezi în ciorbă). Adaugă legumele, foile de dafin și boabele de piper în oala cu carne și mai lasă la fiert, la foc mic, până se înmoaie bine (aproximativ 40 de minute).

După ce s-au fiert legumele, fie le poți scoate din ciorbă, fie le poți păstra – după preferințe. Scoate și carnea și dezoseaz-o cu atenție – o poți lăsa în bucăți mai mari sau mai mici. Trage deoparte oala cu supă.

Într-un castron, pune smântâna, gălbenușurile și puțină sare. Amestecă bine cu un tel și toarnă treptat 3 polonice de supă. Omogenizează bine și toarnă acest amestec înapoi în oala cu supă (care e luată de pe foc).

Pune înapoi oala cu supă pe foc și adu-o la punctul de fierbere. Adaugă în ea carnea mărunțită, legumele dorite, usturoiul și oțetul. Gustă ciorba și potrivește de sare.

Oprește focul și adaugă pătrunjelul (și leușteanul – opțional). Amestecă bine și acoperă cu un capac.

Diferența dintre ciorba rădăuțeană și ciorba a la grec

Deși ciorba rădăuțeană și ciorba a la grec seamănă foarte mult, atât din punctul de vedere al aspectului, cât și al gustului, cele două diferă prin proveniență.

Spre exemplu, ciorba a la grec provine, cel mai probabil, din Grecia, în timp ce ciorba rădăuțeană își are originile, după cum sugerează și numele, la Rădăuți – se spune că ar fi fost inventată în anii 1970 de o gospodină pe nume Cornelia Dumitrescu, care, la insistențele soțului ei, ar fi înlocuit burta de vită cu carnea de pui.

O altă diferență între cele două ciorbe ar fi faptul că la ciorba a la grec se folosește lămâie, nu oțet. Puteți vedea aici rețeta de ciorbă de pui a la grec detaliată. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stereotaxie: „Nu este dureroasă, nu necesită o anestezie și nici măcar o internare a pacientului”