Pască slovacă

Pască slovacă este deosebită prin forma sa (rotundă, cu gaură în mijloc, ca un colac mare) dar mai ales printr-un gust foarte fin, oferit de ingredientul special ricoletka, similară branzei dulci de vacă.
Pască slovacă

Pască slovacă este deosebită prin forma sa (rotundă, cu gaură în mijloc, ca un colac mare) dar mai ales printr-un gust foarte fin, oferit de ingredientul special ricoletka, similară branzei dulci de vacă (acest tip de brânză se găseşte şi în hipermarketurile din România).

Ingrediente
 
Pentru aluatul de bază
 
1 cub de drojdie
230 g apă caldă
1 linguriţă de zahăr
250 g lapte fiert
200 g zahăr
800 g făină
200 g unt
2 linguriţe de sare
3 ouă
 
Pentru aluatul cu brânză
 
1 cub de drojdie
150 g lapte cald
1 linguriţă de zahăr
500 g urdă dulce Ricoletka de la Koliba
stafide
4 gălbenuşuri
200 g zahăr
1 linguriţă sare
1 linguriţă praf de copt
300 g făină

Mod de preparare
 
Se pune în apa caldă drojdia şi o linguriţă de zahăr şi se lasă să se topească timp de 5 minute. După care se adaugă laptele încălzit, zahăr şi untul. Se pune făina într-un bol şi se amestecă cu sare, ouă şi compoziţia din lapte. Se frământă aluatul până devin elastic, se acoperă şi se lasă la dospit într-un loc cald timp de 2 ore.
 
Între timp se pregăteşte aluatul cu urdă. Se pune drojdia în laptele încălzit şi o linguriţă de zahăr. Se lasă pentru 5 minute, după care se adaugă peste urda dulce Ricoletka de la Koliba şi se amestecă cu stafide, gălbenuşurile, zahăr, sare, praf de copt şi făină. Se frământă bine, după care se lasă la crescut pentru 2 ore.
 
Odată crescut aluatul simplu, se rupe în două bucăţi inegale. Se mai frământă puţin aluatul mare şi i se dă o formă rotundă, iar deasupra, de jur împrejur, se întinde aluatul din urdă Ricoletka. Se pune apoi într-o tavă unsă cu unt şi se lasă să crească pentru 30-45 minute. Aluatul mai mic se foloseşte pentru a orna pasca, sub formă de împletitură. Se unge deasupra cu gălbenuş şi se bagă la copt la 350 grade pentru 50 minute.

Tags:
Mousse de lămâie cu sos de zmeură
Mousse de lămâie cu sos de zmeură