Bezele – cum am reușit să fac după 15 rateuri

Mulți încearcă ca și mine să facă bezele, dar din diverse variabile, inclusiv meteorologice, rețeta nu funcționează.
  • Publicat:
Bezele - cum am reușit să fac după 15 rateuri
Bezele, foto Shutterstock

Nici un alt desert nu m-a pasionat mai mult decât bezelele. Și nici nu m-a intrigat la fel. Din fragedă copilărie îmi amintesc cum le-am descoperit la o nuntă la care am participat cu bunica mea. Nu aveam nici 6 ani, dar i-am cerut bunicăi să îmi strângă ouă de la găini și să îmi dea și mixerul și zahăr să fac bezele. Bunica m-a atenționat încă de atunci că nu este ușor să faci fragilele bezele și că noi nu avem cuptor potrivit. Dar am încercat! 

 

Voința mea a fost mai presus și am găsit soluția – am vorbit cu o vecină care avea un cuptor mai ”strălucit”.  Am bătut albușurile ca la carte, am pus zahărul și fuga cu tava de bezele la vecină. Doar că s-au topit chiar și în cuptorul cel vestit.

Bezelele sunt meteodependente

Nu am abandonat gândul și peste vreo 20 de ani de la întâmplare am mai încercat de vreo 14 ori să fac bezele în  vreo 4 cuptoare. Fără succes. Între timp am aflat că bezele sunt meteodependente. Și am făcut bezele doar în zilele cu soare. Atunci când umiditatea aerului este ridicată, bezele nu se fac. V-am spus, că pe cât de fine și fragile sunt, pe atât de pretențioase.

albusuri, foto Mădălina Drăgoi

Dacă albușurile nu se bat perfect, iar spuma nu este tare, le puteți include într-o altă prăjitură.

Există 3 proceduri de a face bezele

Până când, în primul lockdown am dat de blogul  Ciocolată și vanilie, unde a fost pentru prima oară când am citit că este ușor să faci bezele.  Nu am putut crede că în sfârșit cineva inspiră încredere iubitorilor de bezele! După ce citisem teoriile după care se fac bezelele și având experințele anterioare mă descurajasem.  Există 3 mari rețete și procedee –  metoda franțuzească, metoda italienească și metoda elvețiană. Pentru a avea succes, regulile trebuie respectate ca la carte. Și totuși, spuma de albuș are propria personalitate și în multe cazuri nu se lasă uscată.

Bezele franțuzești – rețetă

Eu am încercat cu încredere și cumva nepăsare rețeta și m-am pomenit că au ieșit. Ușor rumenite, dar mi-au ieșit!!!

Iată rețeta:

Ingrediente:

  • 100 g albuș
  • 100 g zahăr tos
  • 100 g zahăr pudră

Mod de preparare:

Într-un bol perfect curat și uscat se bat albușurile spumă. Zahărul se adaugă câte puțin până se obține o spumă tare, lucioasă, solidă. Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu o lingură sau linguriță puneți spuma de bezea (puteți folosi și un poș). Se coc la 90 de grade, timp de circa 90 de minute. Se lasă la uscat tot în cuptor. Să fie cu succes și cu soare!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân