Cum să te saturi cu mai puțin de 200 de calorii. Idee de cină rapidă: ciuperci umplute la cuptor

  • Publicat:
Cum să te saturi cu mai puțin de 200 de calorii. Idee de cină rapidă: ciuperci umplute la cuptor
Foto: Paula Rotaru

Dacă vreți „să intre la apă” colăceii de pe șolduri și aveți nevoie de inspirație în ceea ce privește alimentația, vă propun o rețetă ușoară, la propriu și la figurat: ciuperci umplute la cuptor. Bine, bine, dar „umplute cu ce?”, v-ați putea întreba.

Opțiunile sunt nenumărate, dar eu am ales această combinație: pastramă de vită, ceapă verde, pătrunjel proaspăt și cașcaval. Aplicația pe telefon pe care o folosesc pe post de jurnal alimentar îmi spune că este o opțiune destul de echilibrată, deoarece există un raport (aproape) perfect între proteine, carbohidrați și grăsimi.

Alte variante de luat în calcul sunt ciupercile umplute cu spanac sau urzici și usturoi verde, trase puțin la tigaie înainte.

Până una alta, vă las mai jos rețeta care m-a scăpat de oroarea numită „calorii” la masa de seară.

Ciuperci umplute la cuptor: ingrediente

  • 8 ciuperci brune mai măricele (cam 400 de grame), spălate bine, tăiate codițele și curățate de pieliță
  • 4 fire de ceapă verde tăiată rondele
  • 100 de grame de pastramă de vită tăiată cubulețe
  • 30 de grame de cașcaval dat pe răzătoare
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt tocat mărunt
  • sare, piper, după gust
  • puțin ulei de măsline (eu am folosit un spray, e mai ușor de folosit și de acoperit deodată toate ingredientele, dar e util și dacă vrei să previi folosirea în exces de ulei)

Rețetă ciuperci umplute

Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Așază frumos ciupercile curățate pe o tavă întinsă pe care ai pus hârtie de copt.

Primul ingredient din ciupercile umplute este pastrama tăiată cubulețe. Urmează apoi ceapa verde, pătrunjelul tocat, „moțul” de cașcaval, sare și piper după gust.

La final, dă-le ciupercilor „luciu” cu un strop de ulei de măsline.

Bagă tava la cuptor, unde se va întâmpla magia. După 30 de minute, la 200 de grade Celsius, ciupercile și ceapa vor fi numai bune de moi, iar cașcavalul se va topi frumos și va căpăta un aspect gratinat.

Câte calorii au ciupercile umplute

Așa cum spune titlul, cu mai puțin de 200 de calorii am pus burta la cale. Și nici măcar nu am terminat întreaga tavă de ciuperci de una singură! Am mâncat cu poftă și pe săturate 4 ciuperci umplute.

Cum arată situația caloriilor:

  • calorii 4 ciuperci, 150 de grame – am scăzut 50 de grame din greutatea lor inițială (adică din 200 de grame, pentru că lasă multă apă). Total aproximativ = 50 de calorii
  • pastramă de vită, 50 de grame – e o variantă grozavă de proteină animală, cu grăsimi puține. Total aproximativ = 70 de calorii
  • cașcaval, 15 grame. Total aproximativ = 40 de calorii
  • ceapă verde, 20 de grame. Total aproximativ = 6 calorii
  • pătrunjel proaspăt – nu îmi dau seama ce cantitate a fost, dar cu siguranță era una mică, să fi fost 5 grame. Total aproximativ = 2 calorii

Totalul final de calorii, însumând cele de mai sus, este de 168. Și nu vă imaginați că vă ridicați de la masă flămânzind în continuare.

Ciupercile sunt foarte sățioase și au multe proteine, fiind numite, pe bună dreptate, „carnea săracului”. Vă provoc să încercați și voi această rețetă de ciuperci umplute la cuptor!

Foto: envato
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân